Vuilnismensen en boa’s leggen hun werk neer: ‘Willen meer geld’

Ze wilden onder andere een hoger loon (foto: Edita Saakian).

Een honderdtal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), vuilnismannen en medewerkers van de gemeente stopten woensdagmiddag voor een uur met werken. Op het Stadhuisplein in Tilburg kwamen ze samen met hetzelfde doel: Ze eisen een betere cao.

‘Actie, actie, actie!’ Dat is wat de demonstranten willen. Met deze actie hopen ze een hoger loon te krijgen. De gestegen kosten worden in veel sectoren gecompenseerd en volgens Fred Peeters van vakbond FNV, verdienen gemeenteambtenaren dat ook. “Het bod dat ze is gedaan is bij lange na niet genoeg”, pleit hij. Ook mogen wat de demonstranten betreft de arbeidsvoorwaarden een stuk beter: meer verlof en een betere reiskostenvergoeding.

“Als ons tegenbod niet wordt geaccepteerd, volgen dagenlange stakingen.”

De werkgevers denken aan een loonstijging van 5%, dat vast staat voor twee jaar. “Daar nemen wij geen genoegen mee. Wij willen een een loonsverhoging van 12%, met een looptijd van één jaar. We weten namelijk niet hoe de economie er volgend jaar voor staat”, legt Peeters uit.

De werkonderbreking in Tilburg maakt deel uit van een landelijke actie. De aftrap was in Almere en ook in Amsterdam en Rotterdam volgen demonstraties. In andere steden wordt het werk langer neergelegd, in Tilburg blijft het tot nu toe bij een milde actie; de werkonderbreking duurde een uur. “We willen het rustig aan doen en mensen alvast warm maken met deze actie. Als ons tegenbod niet wordt geaccepteerd, moeten we misschien overgaan op dagenlange stakingen”, waarschuwt Peeters.

Edita Saakian