Wintercircusdirecteur snapt niks van ophef over dieren: ‘Kom maar kijken’

Kermisdirecteur Kevin van Geet (foto: Persdienst KVG Circusproducties).

Het grote wintercircus op het evenemententerrein van het Laar kan na twee jaar corona weer als vanouds doorgaan. Het circus start komende donderdag en belooft een traditioneel circus te worden. Naast menselijke artiesten treden er ook dieren op in het circus. De Tilburgse tak van de Partij voor de Dieren stelde daarom vragen aan de raad.

Een traditioneel circus met clowns, acrobaten en dus ook dieren. Voor circusdirecteur Kevin van Geet (29) horen ze er allemaal bij. “Het publiek waar wij op mikken, houdt nog echt van het traditionele circus. In de schoolboeken van kinderen staan niet voor niks clowns, acrobaten en dieren. Dat is toch wat mensen bij een circus verwachten, denk ik.”

“Ik neem aan dat er goed voor de dieren wordt gezorgd.”

Daarom begrijpt hij ook niet veel van de ophef van de Partij voor de Dieren. Pam Wijnans vroeg namens de partij om opheldering over het gebruik van dieren bij het wintercircus. Ze vroeg onder andere: “Waarom geen dieren toestaan op de Tilburgse Kermis maar wel dieren bij het circus?”

Volgens de partij past het niet bij Tilburg. “Wij twijfelen niet aan de intenties en goede bedoelingen van mensen die met dieren werken. Het gaat ons niet om dit specifieke individu. Het gaat meer over het hele concept van dieren gebruiken voor vermaak. Hij overtreedt geen wet en ik neem aan dat er goed voor de dieren wordt gezorgd.”

“Iedereen mag komen kijken achter de schermen en tijdens de repetities.”

Het gaat de PvdD vooral om het principe, legt ze uit. “Een dier begrijpt niet in wat voor situatie het zit als het in het circus werkt. Het dier krijgt geen gelijkwaardige beloning en kan er niet voor kiezen. Het dier kan niet helemaal aangeven dat hij er geen zin in heeft. Het is een afhankelijke relatie.”

Volgens Kevin is de ophef over het gebruik van dieren van alle tijden. Wel is de discussie minder heftig sinds het verbod op wilde dieren in het circus uit 2005. “Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij ons en daarin zijn we open en eerlijk. Iedereen mag komen kijken tijdens de repetities. Dan zien mensen ook meteen waar en hoe de dieren worden gehouden.”

“Het zijn haar huisdieren en daar doet ze alles voor.”

Twee bordercollies en vijf ara’s zijn deze editie onderdeel van het wintercircus. De ‘dancing collies’ zijn twee honden van Hollands Got Talents’ finaliste Amber Karstens. “Amber is helemaal verliefd op haar twee honden. Het zijn haar huisdieren en daar doet zij alles voor. De vijf papegaaien zijn van een Duitse circusartiest.”

Papegaaien zijn, volgens Kevin, geen makkelijke dieren om te houden. “Die jongen is zo close met zijn papegaaien dat hij ze buiten los kan laten vliegen. Hij roept ze bij naam en ze vliegen één voor één naar hem terug.” Omdat papegaaien warmte nodig hebben, is er voor de vijf vogels een speciaal warmtesysteem gemaakt.

“Ik vind dat we dieren helemaal uit ons evenementenbeleid moeten halen.”

Het circus is al opgebouwd. Kevin hoopt op een geslaagde editie voor jonge en oudere bezoekers. De kans dat de Partij voor de Dieren ingaat op de uitnodiging van de directeur, is klein. “Ik waardeer die uitnodigingen altijd, maar het voelt dubbel en ongemakkelijk. De directeur doet dit vanuit zijn passie. Het gaat mij om de vraag: Wat doen we als gemeente met ons geld en met onze evenementenbeleid? Ik vind dat we dieren daar helemaal uit moeten weglaten.”

Edita Saakian