Voorlopig geen nieuwe ‘dark stores’ van flitsbezorgers na overlast

De 'dark stores' van Flink in Tilburg (foto: Omroep Brabant).

Er komen voorlopig geen nieuwe ‘dark stores’ in Tilburg. De gemeente grijpt in nadat er op verschillende plekken overlast ontstond. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan met duidelijke regels voor deze winkels. Ze fungeren als uitvalsbasis van zogeheten flitsbezorgers. Met name in steden schieten die als paddenstoelen uit de grond.

Wie in de stad woont, ziet ze vast wel eens voorbij fietsen: De flitsbezorgers van Flink, Gorillas en Getir die binnen tien minuten boodschappen bij mensen thuisbrengen. De diensten zijn razend populair en groeien ook in Tilburg als kool.

“We duwen even op de pauzeknop om de bedrijven beter in te passen.”

Alleen de zogeheten ‘dark stores’, waar de bezorgers boodschappen ophalen en wachten op hun volgende rit, liggen vaak in woonbuurten. Dichtbij de klanten dus en dat kan voor overlast zorgen. “Daarom duwen we nu even op de pauzeknop, zodat we deze bedrijven beter kunnen inpassen in de stad”, laat wethouder Bas van der Pol weten.

Tilburg kent nu vier ‘dark stores’. Flink zit aan de Korte Tuinstraat en onderin de Westpoint, Gorillas heeft een filiaal op het Piusplein en Getir zit in de buurt van de Korvelseweg. De gemeente wil met een voorbereidingsbesluit voorkomen dat de toename van het aantal distributiepunten uit de hand loopt.

“Het is hier nog altijd een puinhoop.”

Het filiaal van Flink aan de Korte Tuinstraat zit volgens buurtbewoners op de verkeerde plek. “We zijn hartstikke blij met die pauzeknop voor andere buurten, maar wij hebben er niets aan. Het is hier nog altijd een puinhoop”, zegt een van de omwonenden.

Laden en lossen bij Flink op de Korte Tuinstraat

Begin januari trokken bewoners van de smalle straat in het Dwaalgebied en Lijst Smolders Tilburg aan de bel over de situatie. De bezorgers hangen nu niet meer continue voor de winkel in de Korte Tuinstraat, maar zitten meer binnen. “De vraag is of dat van de zomer ook zo blijft.”

“Onze smalle straat wordt continue geblokkeerd.”

Een van omwonenden is niet tegen de winkel, maar tegen de locatie. “Onze smalle straat wordt continue geblokkeerd door vrachtwagens die het filiaal bevoorraden. Daardoor schieten alle fietsers over de stoep. Dat is gevaarlijk.”

De gemeente Tilburg lijkt met de ‘pauzeknop’ en het ontwikkelen van nieuw beleid rond ‘dark stores’ een herhaling van de problemen in de Korte Tuinstraat op andere plekken te willen voorkomen. In Amsterdam en Rotterdam is de komst van nieuwe donkere magazijntjes ook door de gemeente ‘on hold’ gezet.

“Wij willen overlast voorkomen en de buurt betrekken bij onze locaties.”

Een woordvoerder van Flink zegt dat het bedrijf volgende maand een kennismakingsgesprek met gemeente heeft. “Een aandachtspunt daarin is het voorkomen van overlast en het goed betrekken van de buurt bij onze locaties. Wij vinden dit net zo belangrijk als de wethouders die wij spreken.”

Of Flink concrete uitbreidingsplannen nu in de ijskast heeft moeten zetten, kon het bedrijf niet zeggen. Ook concurrent Gorillas wilde daar geen uitspraken over doen. Ook zij geven aan graag met gemeenten in gesprek te gaan over hoe het beter kan en om samen beleid over dark stores en flitsbezorgers te maken.

Hoe lang lang de uitbreiding van het aantal ‘dark stores’ in Tilburg op pauze staat, is onduidelijk.

Een vrachtwagen blokkeert de straat bij Flink

LEES OOK:
Fijn of niet, flitsbezorgers zijn hier om te blijven
Veel overlast van flitsbezorgers in Tilburgse binnenstad: ‘De hele dag door’

Collin Beijk