Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rudresh Mahanthappa stelt trots en duizelingwekkend zijn nieuwe trio voor

De vooruitstrevende Amerikaanse altsaxofonist Rudresh Mahanthappa komt met zijn nieuwe Hero Trio naar Paradox, Tilburg.
Foto: Ethan Levitas

Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa wordt gezien als een van de meest vooruitstrevende saxofonisten uit de Amerikaanse jazzscene. Door de jaren heen werkte hij samen met musici als Vijay Iyer, Rez Abbasi, Jack DeJohnette en Danilo Pérez. Mahanthappa komt zaterdag 26 maart naar Paradox met zijn nieuwe Hero Trio. Daar maken ook bassist François Moutin en drummer Rudy Royston deel van uit.

“Na vijftien albums met voornamelijk eigen composities, was het heerlijk om nummers van anderen op te nemen. Met Hero Trio brengen we een hommage aan een aantal van mijn grote inspiratiebronnen zoals Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins, Keith Jarrett, Johnny Cash en Stevie Wonder”, aldus de saxofonist. Deze avond spelen Rudresh Mahanthappa, Rudy Royston en François Moutin vooral tracks van de recente EP Animal Crossing en het voorgaande album Hero Trio.

Eerder bracht de musicus samen met Rudy (drums) en François (bas) al het album Bird Calls uit. Dat was, toen ook al, geïnspireerd op werk van Charlie Parker.

Recensies in de pers

Zoals de titel van het album al duidelijk aangeeft, heeft Mahanthappa voor dit nieuwe album puur de hulp van François Moutin en Rudy Royston gevraagd. Een opzet waarbij hij het gros van de composities met zijn nadrukkelijk spel kan invullen zoals alleen hij dat kan. (…) Nadrukkelijk de lijnen voor het trio uitstippelend, tegelijk volop het avontuur in zijn spel zoekend. – Dick Hovenga op writteninmusic.com

Rudresh Mahanthappa’s alt klinkt hier onvermoeibaar. In duizelingwekkende loops en wervelingen blaast hij lange melodielijnen, terwijl Moutin en Royston als explosieve maar sympathieke ritmesectie de basis leggen. – Jerome Wilson op allaboutjazz.com

Rudresh Mahanthappa altsaxfoon, François Moutin bas, Rudy Royston drums

Foto: David Crow

Kees-Luc Simons