Bloemen en kaarsen bij Tilburgse herdenkingsplaats Peter R. de Vries: ‘Hij durfde alles te zeggen’

Peter R. de Vries wordt herdacht in Tilburg (Foto: Julia Meijer)

Op woensdag is de officiële herdenking van Peter R. de Vries gehouden in Carré Amsterdam. Samantha Merkx wilde ook iets doen in Tilburg om de misdaadjournalist te herdenken. “Ik nodig jullie uit om hier jullie steun te betuigen voor zijn naasten, je eigen verdriet of emoties te uiten”, schrijft de initiatiefneemster op de Facebookgroep.

Het is woensdagochtend al bezaaid met bloemen, briefjes en kaarsen bij de herdenkingsplek aan de Professor Gimbrèrelaan. Ook Anoek en Sanne komen samen een bos witte rozen leggen. De vriendinnen zijn geschrokken van het nieuws en vinden het fijn dat er een plek is om te herdenken. “We zagen een bericht op Facebook over de plek. Anders waren we wel naar Amsterdam gereisd, maar het is daar zo druk.”

“Hij heeft zo veel voor de maatschappij betekend.”

De dames herdenken Peter R. de Vries en aanschouwen de bloemen en kaartjes. “Hij heeft zo veel voor de maatschappij betekend, wat mooi dat dit dan gedaan wordt”, verzucht Sanne. “Hij durfde alles te zeggen wat wij niet durfden”, zegt Anoek.

Anoek is zelf objectbeveiliger en denkt dat beveiliging niet uit zou hebben gemaakt. “Die criminelen die dat doen zijn nergens bang voor.” Door haar studie is ze op de hoogte van hoe beveiliging in zijn werk gaat. “Beveiliging had denk ik niet veel uitgemaakt.”

De herdenkingsplek is te vinden op een betekenisvolle plek tegenover het gebouw van de Fontys Hogeschool Journalistiek. Samantha eindigt haar oproep op de Facebook-pagina met: “Laat alsjeblieft de misdaad nooit winnen. On bended knee, is no way to be free.”

Troostende teksten bij de herdenkingsplaats voor Peter R. de Vries (Foto: Julia Meijer)
Sanne en Anoek herdenken de misdaadverslaggever (Foto: Julia Meijer)
Een brief van iemand die Peter R. de Vries kende (Foto: Julia Meijer)

Julia Meijer