Tilburgse mantelzorg tussen 191 miljoen en 314 miljoen euro waard

Uit onderzoek blijkt dat de waarde van de mantelzorg in Tilburg tussen de 191 miljoen en 314 miljoen euro ligt. Wanneer de gemeente dit zou moeten verzorgen met professionele zorg zouden deze kosten waarschijnlijk tussen de 428 miljoen en 587 miljoen euro liggen. Dit blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys.

Onder mantelzorg valt alle hulp vanuit de directe sociale omgeving van een hulpbehoevend iemand. Mantelzorg is dan de hulp die verder gaat dan de zogenoemde gebruikelijke hulp. Het is onbetaald en vaak langdurige zorg zoals verzorging of hulp bij de dagelijkse activiteiten.

In de gemeente Tilburg zijn naar schatting 67 duizend mantelzorgers actief. Over een paar jaar kan dat mogelijk niet meer genoeg zijn. “In de toekomst komen er steeds meer ouderen bij, die hebben meer hulp nodig”, vertelt Etiënne van Breugel, van ContourdeTwern.

Oog op de toekomst
Er hoeven ook geen directe stappen gezet te worden volgens Van Breugel. “We zijn erg tevreden met de hulp van de gemeente. Er is niet bezuinigd op mantelzorg, waar dat in andere gemeentes wel is gebeurd. Maar het is wel belangrijk met het oog op de toekomst om hier rekening mee te houden.”

Financieel inzicht
Uit de cijfers blijkt de waarde van mensen die de zorg van naasten op zich nemen. “Dat mantelzorgers van onschatbare waarde zijn voor hun directe omgeving en de samenleving als geheel wisten we al langer. Met dit onderzoek krijgen we ook cijfers gepresenteerd die inzicht geven in de financiële waarde die ze vertegenwoordigen”, aldus Lisette Kleppe, manager bij ContourdeTwern.  

Ook Lisette Kleppe onderstreept wat haar collega zegt: “Eens te meer blijkt hoe ontzettend waardevol mantelzorg is en hoe belangrijk het is om te blijven investeren in mantelzorgers en hun ondersteuning.”

Julia Meijer