Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Vier kinderen niet naar school in Berkel-Enschot, nieuw schoolgebouw heeft vertraging

Noodlokalen bij jenaplanschool Rennevoirt (foto: Collin Beijk)

In Berkel-Enschot is te weinig plek voor alle basisschoolleerlingen, waardoor vier kinderen tijdelijk niet naar school kunnen. De oplossing lijkt nog ver weg; er is veel vertraging bij de bouw van een nieuw schoolgebouw in het dorp.

Berkel-Enschot kampt al langer met een tekort aan leerlingenplaatsen. Vorig jaar werd daarom een aanvraag ingediend bij de Rijksoverheid voor een nieuwe basisschool. Die aanvraag is nog niet goedgekeurd. Stichting Opmaat Groep heeft in de tussentijd samen met de gemeente op verschillende plekken ‘noodlokalen’ neergezet. Toch zijn er nog altijd vier kinderen die op dit moment niet naar school kunnen.

Vertraging de Rennevoirt
Sommige scholen in Berkel-Enschot hebben inmiddels een leerlingenstop afgekondigd, laat burgemeester Theo Weterings in een raadsbrief weten. Bijvoorbeeld St. Caecilia zit op dit moment volledig vol in bijna alle groepen. Alleen in groep drie en zes zijn nog wat plekjes. Berkel-Enschot groeit sneller dan verwacht, door onder andere de bouw van Koningsoord. Hierdoor trokken veel jonge gezinnen naar het dorp.

Het wordt niet alleen drukker in Berkel-Enschot, maar ook de bouw van een nieuwe school laat op zich wachten. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er ‘forse vertraging’ is ontstaan. Bij het voormalig winkelcentrum Eikenbosch moet een nieuw gebouw voor basisschool de Rennovoirt gebouwd worden.

Die school heeft al bijna zeven jaar te maken met ruimtegebrek. Meerdere noodlokalen zouden een tijdelijke oplossing moeten bieden. Vervolgens moet de nieuwbouw plek voor zo’n zeventig extra leerlingen bieden. Hierdoor is er in totaal ruimte voor 500 leerlingen. “Als de nieuwbouw van basisschool de Rennevoirt al eerder zou zijn opgeleverd, was er op dit moment geen sprake van een acuut probleem”, stelt een woordvoerder van de gemeente.

Meer tijd nodig
De bouw had eigenlijk in 2024 klaar moeten zijn. Op dit moment zitten ze nog middenin de bestemmingsplanprocedure. “Pas na het afronden van deze fase kan de nieuwbouw voor de Rennevoirt beginnen.” Het gevolg is dat al die extra plekken, die juist zo hard nodig zijn in het dorp, niet gerealiseerd kunnen worden. De ouders van de kinderen moeten op zoek naar een andere school.

In een brief aan de raad maakt burgemeester Theo Weterings duidelijk dat er maanden gezocht is naar een tijdelijke oplossing. Stichting Opmaat Groep, verantwoordelijk voor die zoektocht, leek een locatie te hebben gevonden. Er zou een tijdelijk gebouw komen op het terrein van voetbalvereniging Jong Brabant. De school zou de deuren aan het begin van 2024 moeten openen.

Dat haalt de Opmaat Groep niet, laat ze weten. De stichting heeft meer tijd nodig om ‘volwaardig onderwijs op de nieuwe locatie’ te realiseren. Bovendien is het aanvragen van de vergunning een lang proces. De verwachting is dat de tijdelijke school er halverwege volgend jaar moet staan. Inmiddels heeft Freke Schellekens van GroenLinks vragen gesteld aan het college over dit probleem.

De burgemeester gaat ondertussen met de schoolbesturen in gesprek. In de raadsbrief laat hij weten dat de gemeente ervoor gaat zorgen dat de kinderen vanaf hun 4e verjaardag een plek op een school krijgen: ‘In het uiterste geval tijdelijk op een school elders in Tilburg.’

LEES OOK:
Eindelijk nieuw schoolgebouw voor de Rennevoirt: ‘Voelt ontzettend goed’
90 miljoen euro voor nieuwbouw en renovatie van basisscholen in Tilburg
Basisschool Berkel-Enschot vol, kinderen krijgen tijdelijk plek bij voetbalveld

Edita Saakian