Trein rijdt station Universiteit in twee maanden 47 keer voorbij: ‘Kan niet anders’

foto: Omroep Brabant.

De trein sloeg station Tilburg Universiteit precies 47 keer over in twee maanden tijd. Dat bevestigt de NS. Het doel is om vertraging in te halen, maar het is een bittere pil voor veel studenten. “Heel irritant”, reageert een van hen.

De treinomroeper is vaak de boodschapper van het slechte nieuws. Het betekent voor studenten een omweg. De trein rijdt hun eigen universiteit voorbij en vervolgens moeten ze met de bus of een andere trein weer terug reizen. Zo kunnen ze dus twee keer ‘genieten’ van hetzelfde stukje Tilburg, zo voor hun colleges of tentamens.

“Eén keer stopte de trein niet en heb ik mijn les gemist. Ik ging ik maar weer naar huis”, zegt student Cecilie, op een regenachtig perron woensdagochtend tegen Omroep Brabant. “Het is een universiteit! Waarom zou je die overslaan?”

Officiële richtlijn
“De NS blijkt voor de zoveelste keer een hekel te hebben aan studenten”, schreef reiziger Mark de Jong op X, voorheen Twitter. De sprinter had op dat moment dertien minuten vertraging. Hij begrijpt de keuze om het station over te slaan niet. “Zeker rondom collegetijden zitten er veel studenten in de trein.”

Ook afgelopen donderdag gebeurde het, dat was tijdens de ochtendspits. “Ook vandaag zal NS de sprinter met ritnummer 6621, die om 07.52 uur op Tilburg Universiteit zou stoppen, niet dit station aandoen”, werd omgeroepen. “Is er een officiële richtlijn van jullie management die dit toelaat?”, vraagt reiziger Frank Blous zich af op X.

7 minuten vertraging of meer
Die richtlijn is er: het gebeurt volgens de NS alleen als er zeven minuten vertraging is of meer. “Het is geen populaire maatregel. We doen het alleen als het echt niet anders kan”, vertelt woordvoerder Arno Leblanc. “Ik begrijp dat studenten het vervelend vinden.”

De trein houdt bij zoveel vertraging ander treinverkeer op. “Het is dan kiezen uit twee kwaden. Of je slaat één station over of je moet de trein opheffen. Dan zijn nog veel meer mensen getroffen.”

De woordvoerder benadrukt dat het om kleine aantallen gaat. “Het gaat om slechts 1 procent van de treinen. En we doen het alleen doordeweeks.” In september en oktober moest de sprinter 4317 keer bij station Universiteit stoppen. In 1,1 procent van de gevallen werd het station overgeslagen, wat neerkomt op 47 keer dus.

Het gaat om de treinen:

  • Tilburg Universiteit-Eindhoven-Weert rijdt soms niet verder dan Station Tilburg,
  • Dordrecht-Nijmegen-Arnhem slaat soms Tilburg Universiteit over.

Het gaat volgens de woordvoerder vaker mis vanuit Tilburg naar de Universiteit dan andersom: vanuit Breda naar de universiteit.

Omroep Brabant