Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Veiligheidsregio: ‘Geen aanleiding om direct aanvullende maatregelen te nemen’

Een eerdere persconferentie van de veiligheidsregio | Foto: Omroep Brabant

TILBURG – Binnen de Brabantse veiligheidsregio’s worden er geen aanvullende maatregelen tegen het coronavirus genomen. Dat maakten de drie voorzitters donderdagavond bekend in een gezamenlijk statement. “Houd gewoon rekening met elkaar en houd vooral afstand, dan zijn meer maatregelen ook niet nodig”, zo luidt de oproep van de veiligheidsregio’s.

De reactie volgt op de landelijke persconferentie, die eerder op de avond werd gehouden. Daarin werd door premier Mark Rutte onder andere aangekondigd dat horecazaken de contactgegevens van bezoekers moeten registreren. Op die manier kan een bron- en contactonderzoek makkelijker worden uitgevoerd. Ook voor de introductieweken van universiteiten en hogescholen zijn regels opgesteld.

Het kabinet geeft ook de ruimte aan burgemeesters om op lokaal niveau extra maatregelen te treffen. De drie burgemeesters die voorzitter zijn van een Brabantse veiligheidsregio, Jack Mikkers (‘s-Hertogenbosch), de Tilburgse burgemeester Theo Weterings en burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard als plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost, zien dus op dit moment geen noodzaak om van die mogelijkheid gebruik te maken.

Zorgen om besmettingen

Wel maken de voorzitters zich zorgen over het toenemend aantal besmettingen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in West-Brabant zijn de afgelopen tijd meer personen positief getest op het coronavirus. Volgens het RIVM raken de meeste mensen besmet in de thuissituatie. “We zien gelukkig dat velen zich op drukke plekken in onze gemeenten nog steeds goed aan de regels houden, maar er zijn ook mensen die het soms niet zo nauw
nemen met die regels.”

Handhaving

Volgens de burgemeesters is het nodig dat er strenger wordt gehandhaafd. “Daarbij zetten we in op een combinatie van politiemensen en handhavers die er nog strikter dan voorheen op gaan toezien dat feestjes en evenementen in de publieke ruimte, maar zeker ook in de privé-omgeving, veilig en gezond verlopen.”

Tijmen Moelker