Vapeverbod: ondernemers zien groot deel van omzet verdampen

Nils Coenraad voor een leeg schap in zijn winkel
Nils Coenraad voor een leeg schap in zijn winkel waar eerder vapes met smaakjes lagen (foto: Omroep Tilburg)

Vapes met smaakjes zoals cola, strawberry lemon of tropical punch kopen? Dat is sinds het begin van 2024 niet meer toegestaan. Ondernemers in Tilburg met een speciaalzaak zijn niet blij met het verbod: “Het enige wat je met deze wetgeving doet, is ons helemaal lam leggen.”

De schappen van Marco Engel stonden een paar dagen geleden nog vol met kleurige doosjes van de verschillende soorten vapes die hij verkocht. Hij is de eigenaar van Esmokerwinkel en heeft op de laatste dag van het jaar rijen tot buiten gehad. Marco heeft nog genoeg voorraad liggen, die hij nu niet meer mag verkopen. “Door het vapeverbod moet ik alles laten vernietigen.”

Weer sigaretten roken

Met het smaakjesverbod wil het kabinet ervoor zorgen dat het voor jongeren minder aantrekkelijk wordt om te vapen. Ruim zestig tot zeventig procent van Engel’s klanten koopt vapes met een smaakje, volgens hem blijft deze groep gewoon doorgaan met vapen. “De jeugd gaat toch wel iets doen, of ze nu gaan vapen, roken of drinken. Ik zie nu al dat mensen ze illegaal op straat kopen.” Hij verwacht dat zijn klanten terugkomen om normale sigaretten te kopen.

Ook Nils Coenraad van vapewinkel UNO zag mensen ‘hamsteren’ op oudjaarsavond. Hij noemt het vapeverbod krankzinnig. “De eerste dag dat wij open zijn in het nieuwe jaar, zag je meteen het effect: mensen gaan terug naar sigaretten.”

Meer problemen

Waar ook problemen optreden, is de nieuwe ingrediëntenlijst waar de tabaksproducten vanaf dit jaar aan moeten voldoen. “Er is bestaat geen vloeistof, wereldwijd, die gemaakt kan worden naar de nieuwe maatstaven van de Nederlandse wetgeving”, stelt de winkeleigenaar. “Sterker nog: er zijn zelfs ingrediënten aan de lijst toegevoegd die nooit eerder in de vloeistof hebben gezeten.”

Een tabakszaak in Tilburg heeft lege schappen door het vapeverbod.
Een leeg schap bij de zaak van Marco Engel (foto: Omroep Tilburg)

Er is volgens Coenraad zo veel mis met de nieuwe wet, dat er al een rechtszaak loopt. Hij verwacht dat de beslissing teruggedraaid wordt. “Dat kan niet anders, het wordt een puinhoop van hier tot ginder. En dan nog los van het feit dat als ik een steen gooi, ik vanaf hier België kan raken. Mensen zullen toch wel over de grens gaan om een grote voorraad te halen. Het gaat ons veel omzet kosten.” Nederland is het enige land in de Europese Unie met zo’n smaakjesverbod, in buurlanden België en Duitsland zijn deze vapes wel nog te koop.

Geld in de schatkist

Coenraad benadrukt ook dat vapen voor sommige mensen een hulpmiddel is om te stoppen met roken, met name voor de leeftijdsgroep van 40 tot 50-plussers. “Deze mensen konden hun nicotinegebruik netjes afbouwen met dat vapen. Door het vapeverbod worden ze met opzet teruggeduwd naar een product waar de overheid wel veel belang bij heeft. Je moet niet vergeten dat er met een pakje peuken 80 tot 85 procent gewoon de schatkist in gaat.”

Voor de ondernemers is het spel nog lang niet klaar. “Wie is hier nou echt de dupe van? Wij hebben veel moeten weggooien, hebben een hoop geld verloren. Er zijn allerlei bedrijven failliet en dicht gegaan. Denk aan kleine ondernemers met een vapewinkeltje in een dorp ergens: die hebben ook een gezin, een hypotheek. Ze zitten met de handen in het haar.”

LEES OOK:
Bijna 1 op de 5 Tilburgers rookt regelmatig een sigaretje

Angela Weisz