Bijna 1 op de 5 Tilburgers rookt regelmatig een sigaretje

foto: Pixabay

Uit onderzoek van Independer blijkt dat bijna één op de vijf Tilburgers regelmatig rookt. Daarmee staat Tilburg op de ‘tweede plaats’ in Brabant. Alleen in Helmond steken meer mensen regelmatig een sigaret op.

Het onderzoek van Independer laat per gemeente zien hoeveel procent van de inwoners regelmatig rookt. In Tilburg is ligt dat percentage op 18,7 procent. Alleen in Helmond roken meer mensen regelmatig. Uit de cijfers blijkt dat er in de grote steden meer gerookt wordt dan in de dorpjes eromheen. In grote steden als Breda, Den Bosch en Eindhoven ligt het percentage tussen de veertien en zestien procent.

In de omliggende gemeentes bij Tilburg ligt dat percentage een stuk lager. In Oisterwijk op iets boven de elf procent, in Hilvarenbeek op negen procent en in Gilze Rijen iets boven de tien procent.

Stijging onder jongeren
Jongeren roken, vergeleken met vijf jaar geleden, meer. 15,2 procent van de jongeren tussen de 16 en 20 geeft aan regelmatig te roken. Dat was vijf jaar geleden nog 12,3 procent.

De allerjongsten, tussen de 12 en 16, roken ook meer dan vijf jaar geleden. Toen was dat nog 1,2 procent en dat is inmiddels opgelopen tot 1,7 procent.

De grootste stijgingen zie je bij het vapen. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut bleek al dat zo’n 1 één op de vijf jongeren wel eens een e-sigaret rookt. Vooral jongeren tussen zestien en twintig gebruiken vaak een vape, namelijk 6,6 procent. En dat percentage lag vijf jaar geleden nog maar op 0,4 procent.

Landelijke afname
Onder jongeren neemt het aantal rokers dus toe, maar toch is er een landelijke daling te zien. In totaal rookt nog zo’n 17,1 procent van Nederland regelmatig een sigaretje. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog net boven de twintig.

LEES OOK:
Een sigaretje in de Efteling mag voortaan alleen nog in speciale rookzones
Tilburgse speeltuinen vanaf volgend jaar rookvrij

Pieter Soethout