Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Een zonovergoten opening voor Un Bietje Groen

Bron: Pieter Soethout / Omroep Tilburg

Op vrijdagmiddag 10 september werd Un Bietje Groen geopend. De ondernemerstuin wordt sinds januari 2021 gebruik door zestien ondernemers, maar door de aanhoudende coronamaatregelen is er nu pas tijd voor een officiële opening.

Vroeger heette de tuin Ut Rooie Bietje en was het doel anders. De gemeente beheerde de tuin in samenwerking met Traverse. Op deze manier werd er namelijk een plek gecreëerd waar mensen die dak -of thuisloos waren hun dag konden doorbrengen. Toentertijd werd er vooral veel groente verbouwd, maar tegenwoordig wordt Un Bietje Groen voor allerlei doeleinden gebruikt.

Sinds begin dit jaar zijn er zestien enthousiaste ondernemers gestart. Zij staan allemaal voor een groene, duurzame en circulaire gang van zaken. Hierbij kun je denken aan een mini-theeplantage, genaamd Art of Tea, waar je kunt zien waar thee vandaan komt en hoe je van planten thee kunt maken. Een ander voorbeeld is de Zuiderzwam, waar onderneemster Jacqueline van Eerd oesterzwammen in koffiedik kweekt. ‘Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken.’

Eindelijk

Na acht maanden wachten was het vrijdagmiddag zo ver. Un Bietje Groen kon eindelijk officieel worden geopend. Jacqueline van Eerd, voorzitter van Stichting Un Bietje Groen, trapte de middag af. Ze sprak met verschillende ondernemers uit de tuin over hun plannen. Uiteindelijk kon het glas worden geheven en proostten de aanwezigen op een mooie opening.

Wat volgde was een gezellige middag vol rondleidingen door de verschillende percelen, eigen gemaakte hapjes en drankjes en een zonnetje dat, ondanks de voorspelde regen, toch nog achter de wolken verscheen.

Pieter Soethout