Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opening eerste circulaire speelgoedbank in Tilburg

Gratis speelgoed voor kinderen onder de armoedegrens. In Tilburg kan het vanaf zondag 12 september. Dan opent de eerste circulaire speelgoedbank in Tilburg.

Vrijwilligers maakten zich de afgelopen tijd sterk om een pand aan de D.J. Jittastraat om te toveren tot speelgoedbank. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar die onder de armoedegrens opgroeien. Volgens Hennie van Schooten “komt iedereen speelgoed brengen”. Zij is voorzitter van Het Vierde Geschenk; die stichting is initiatiefnemer van de speelgoedbank.

Wij weten niet of iemand onder de armoedegrens leeft – Hennie van Schooten

Circulair

Bij de speelgoedbank is ook een ‘repaircafé’. Hier wordt speelgoed opgeknapt om weer opnieuw uit te delen. Hennie: “Zo dragen we bij aan een circulaire economie. De spullen worden eerst ingezameld en dan uitgedeeld aan de kinderen die het minder hebben.” Het speelgoed is niet voor iedereen. Via verwijzers kunnen de kinderen het speelgoed uitkiezen. “Wij weten niet of iemand onder de armoedegrens leeft. De voedselbank, huisarts of maatschappelijk werker verwijst iemand naar ons als ze ervoor in aanmerking komen”, legt Hennie uit. Andere kinderen leveren speelgoed aan dat ze niet meer gebruiken. Dat wordt gesorteerd op leeftijd en kwaliteit en gaat weer schoon en gerepareerd de schappen van de speelgoedbank in.”

De speelgoedbank in Tilburg opent dit weekend

De stichting hoopt hiermee bij te dragen aan de educatieve spelontwikkeling van kinderen. “De gedachte achter de speelgoedbank is dat ieder kind een goede toekomst tegemoet kan gaan.”

Puntensysteem

De speelgoedbank hanteert een zogeheten puntensysteem. De puntentelling gaat van één tot vijf.  Hennie:  “Wij waarderen de spullen niet op geld, maar op punten. Er zit speelgoed tussen dat heel leuk en bruikbaar is, maar die wij waarderen op één punt. En ander, nieuwer, speelgoed kan een waardering krijgen van drie punten.” Zo kunnen kinderen kiezen of ze vijf stukken speelgoed kiezen van één punt of bijvoorbeeld twee stukken van drie en één van twee punten.

Burgemeester Weterings verzorgt de opening om 13.00 uur aanstaande zondag.

Edita Saakian