Fietsendieven aangehouden bij station: ‘Een grote hotspot’

Een man en een vrouw zijn aangehouden omdat in de berging van de woning van de vrouw minstens twee gestolen fietsen bleken te staan.
Foto: Maarten van den Heuvel / Pexels

Bij het Centraal Station in Tilburg zijn donderdagavond twee fietsendieven aangehouden. De twee handelde niet samen, maar werden op verschillende tijdstippen meegenomen naar het bureau.

De mannen werden aangehouden door agenten in burgerkleding. De eerste verdachte, een 20-jarige man uit Tilburg, werd rond half acht ’s avonds aangehouden. De man viel de agenten al op toen hij door het station liep en een beetje angstig om zich heen keek. Even later kwam hij met een elektrische fiets aanlopen, waarop de agenten hem controleerde. De fiets bleek door hem gestolen te zijn. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Twee aanhouding

Op diezelfde avond rond kwart voor elf konden de agenten weer aan de bak. Nadat een man een tijdje aan een elektrische fiets had geprutst, nam hij hem mee. De agenten controleerden de man direct en niet veel later bleek dat hij niet de rechtmatige eigenaar van het vervoersmiddel was. De politie hield de 22-jarige verdachte uit Zwolle aan en nam hem mee naar het bureau.

In de laatste maand werden er volgens een woordvoerder van de politie veertig fietsen gestolen in het centrum van Tilburg. Hiervan werden er zeven gestolen op het Centraal Station. ‘Het Centraal Station is een hotspot. Wij controleren vooral op plekken waar veel diefstallen zijn.’

Diefstal voorkomen

De politie geeft op haar eigen website wat tips om fietsendiefstal te voorkomen. Eigenlijk is het de bedoeling dat de fiets met zowel het frame als beide wielen vast wordt gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om het frame vast te maken aan iets dat dieven niet mee kunnen nemen. Meer tips kun je lezen op stopfietsdiefstal.nu.

Mocht je fiets onverhoopt toch gestolen worden, adviseert de politie om altijd aangifte te doen. Alleen dan wordt uw fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister en staat deze officieel geregistreerd als gestolen. Zonder het doen van aangifte is er geen kans op een fiets terug te krijgen via de politie.

Pieter Soethout