Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Alcoholgebruik in Brabant: Tilburg niet de grootste of kleinste

Tilburg heeft niet meer overmatig drinkende inwoners dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het RIVM en de GGD, die samen iedere vier jaar een onderzoek doen naar het alcoholgebruik in Nederland.

Zo’n zes procent van alle Tilburgers wordt gezien als overmatig drinker. Dat wil zeggen: meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan veertien glazen voor vrouwen. In Noord-Brabant voert Oirschot de boventoon. Tien procent van de inwoners is hier overmatig drinker. De cijfers uit het onderzoek laten zien dat in Goirle de minste overmatige drinkers zijn. Hier drinkt 4,4 procent van de inwoners, volgens het onderzoek, te veel.

Andere dorpen

In omliggende dorpen zijn er meer mensen die te veel drinken dan in Tilburg. Zo wordt in Oisterwijk bijna 8,3 procent gezien als overmatig drinker en in Loon op Zand is dit ruim 7,8 procent. In Hilvarenbeek ligt dit cijfer nog hoger. Hier drinkt men maar iets minder te veel dan in Oirschot, namelijk 9,3 procent. Tot slot drinkt men in Gilze en Rijen ongeveer evenveel als in Tilburg. Daar komt het percentage overmatige drinkers neer op 5,9 procent.

Het CBS, de GGD en het RIVM doen ook onderzoek naar zware drinkers. Voor deze cijfers wordt een richtlijn van minimaal één keer per week zes glazen alcohol voor mannen of minimaal één keer per week vier glazen alcohol voor vrouwen. In Tilburg wordt bijna negen procent van de inwoners gezien als zware drinker.

Pieter Soethout