Treinstation Udenhout of Berkel-Enschot komt er mogelijk in 2028

Een spoorwegovergang in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De eerste stap voor een treinstation in Berkel-Enschot of Udenhout is gezet. Dat laat wethouder Rik Grashoff aan de raad. Uit onderzoek van de NS blijkt dat een station in een van de twee dorpen geschikt zou zijn.

De wethouder benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is voordat het station er staat. Volgens de wethouder moet er een heel strikt stappenplan van de NS en ProRail gevolgd worden.

Niet goedkoop
Kijken of het bouwen van een treinstation in Udenhout of Berkel-Enschot haalbaar is, is de eerstvolgende volgende stap. “Wanneer ook dit rond is, kunnen we met het Rijk overleggen hoe we het allemaal gaan betalen. Goedkoop is het in ieder geval niet”, laat de wethouder weten.

Over vijf jaar zou het station er kunnen staan, maar er moet nog veel gebeuren. “We gaan er hard voor werken en er flink aan trekken om het station in 2028 te openen. Dat heeft in ieder geval wel de voorkeur.” Ook verschillende partijen in de raad staan achter het plan voor een treinstation in Udenhout of Berkel-Enschot.

Bereikbaarheid dorpen
De gemeente heeft al langer de ambitie om een treinstation in een van de omliggende dorpen te bouwen. Het staat onder andere in het nieuwe bestuursakkoord ‘Meer voor elkaar’. Berkel-Enschot en Udenhout zouden een stuk beter bereikbaar zijn. Tilburg heeft geld gekregen voor mobiliteit in de stad, maar dat geld is niet voor een nieuw station.

LEES OOK: Station Tilburg heeft vanaf zomer 2023 een vierde perron

Pieter Soethout