Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse vuurwerkshows moeten Nieuwjaarstraditie worden

Tijdens de jaarwisseling komend weekend zijn er in totaal vier vuurwerkshows, verdeeld over twee tijdstippen en locaties. De shows starten vanuit de Piushaven en het Reeshofpark. De gemeente ziet de shows als een ‘pilot’.

Tilburg wil namelijk stap voor stap een vuurwerkvrije stad worden. Experimenteren met een vuurwerkshow is de eerste stap in die transitie. “Tilburg wordt, in fasen, een vuurwerkvrije stad. In de praktijk betekent dat dat we in de toekomst geen ruimte meer geven aan particulier vuurwerk”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Boete
Eerder al kwam de gemeente met een vuurwerkvrije zone kaart. Dezelfde twee gebieden als vorig jaar zijn roodgekleurd: Piushaven en Reeshofpark. In die gebieden mogen inwoners geen vuurwerk afsteken. Doe je dat toch en word je betrapt? Dan gaat je dat 250 euro kosten.

In die twee rode gebieden vinden komend weekend vuurwerkshows plaats. In het Reeshofpark en de Piushaven zijn de eerste twee vuurwerkshows om 19.00 uur en voornamelijk voor kinderen. Later die avond, net voor middernacht, vinden de officiële vuurwerkshows plaats op beide locaties.

Traditie
De gemeente hoopt hier een jaarlijks terugkerende traditie van te maken. “We willen dat iedereen plezier heeft tijdens de jaarwisseling. Een vuurwerkvrije stad maakt dat mogelijk. Enerzijds omdat het goed is voor het milieu; het zorgt namelijk voor minder troep op straat en anderzijds omdat we zo vuurwerk slachtoffers kunnen voorkomen.”

Publiek is op beide locaties al vanaf 23.00 uur welkom. De vuurwerkshow duurt ongeveer een kwartier. “Neem gerust je eigen drinken en hapjes mee. Er zijn namelijk geen punten waar het wordt verkocht.”

Vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling (foto: gemeente Tilburg)

LEES OOK:
Hier mag je geen vuurwerk afsteken tijdens Oud & Nieuw

Edita Saakian