Agent deelt privégegevens van slachtoffer van huiselijk geweld op Instagram

Beeld: Omroep Brabant

Een Tilburgse agent heeft donderdag privégegevens van een slachtoffer van huiselijk geweld op Instagram gedeeld. De gegevens hebben ruim twintig uur online gestaan.

Op zijn politieaccount deelde de Tilburgse wijkagent een filmpje van het scherm in de politieauto waarop de melding van het huiselijk geweld binnenkwam. Wie het scherm pauzeerde of een screenshot maakte, kon privégegevens van het slachtoffer lezen:

  • haar volledige naam,
  • haar adres,
  • haar geboortedatum,
  • haar 06-nummer ,
  • de inhoud van de melding.

Toen Omroep Brabant de blunder ontdekte, was de politie nog niet op de hoogte. “Dit mag niet, dit is niet de bedoeling. Dit had nooit mogen gebeuren en wij gaan dit zo snel mogelijk rechtzetten. Er zal een stevig gesprek met de wijkagent plaatsvinden”, reageert woordvoerder Eric Passchier vrijdagmiddag.

Agent baalt
Niet lang nadat de politie op de hoogte was, is de Instagramstory verwijderd. De agent in kwestie heeft het volgens een woordvoerder niet doorgehad toen hij het filmpje maakte en baalt enorm van de fout. “De teamchef gaat snel en gepast reageren, ook naar de betrokkene toe”, zegt de politiewoordvoerder.

De politie moet het datalek in verband met de AVG waarschijnlijk melden bij het Informatie- en Meldpunt Privacy van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacyambtenaren van de politie buigen zich hier nog over, meldt de politie.

Omroep Brabant