Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse horecaondernemers zouden volgens de VVD meer terrasruimte moeten krijgen

De rechterkant van de straat wordt nu niet gebruikt. (Foto: Ritchie van Rijswijk)

Tijdens corona werden er tijdelijke afspraken gemaakt met ondernemers voor bijvoorbeeld het verruimen van de terrassen. Zo kon café NØIR bij het Radiopleintje gebruikmaken van het gedeelte bij de leegstaande dansschool. Ondanks dat de dansschool dit jaar weer leeg staat en de eigenaar heeft toegezegd het gedeelte open te stellen voor het café, wordt de aanvraag toch afgewezen. Dat leidt tot vragen bij de VVD.

De zon laat zich weer vaker zien, de temperaturen stijgen en steeds meer mensen zijn buiten op het terras te vinden. Ook het Dwaalgebied in Tilburg trekt weer mensen aan voor de vrijdagmiddagborrel.

Rommelig straatbeeld
Tijdens het vragenhalfuurtje in de raadszaal vroeg Olaf Broeders van de VVD zich af waarom de gemeente, bij aanvragen van bijvoorbeeld terrasuitbreiding, niet eerst kijkt naar de mogelijkheden. Volgens de VVD had de gemeente de aanvraag van café NØIR niet meteen moeten afwijzen. “Bij de dansschool aan de Nieuwlandstraat gebeurt momenteel niets. Vaak zetten mensen hun fietsen daar neer, wat zorgt voor een rommelig straatbeeld.”

De ondernemers die tijdens de coronacrisis meer ruimte kregen, wisten dat het ging om een tijdelijke maatregel, laat wethouder Bas van der Pol weten. De afspraak was volgens hem dat het na de crisis weer terug naar de oude situatie zou gaan. Het gebied bij het Dwaalgebied moet volgens Van der Pol bovendien anders benaderd worden dan bijvoorbeeld het Piusplein. “In het Dwaalgebied hebben we rekening te houden met woningen en winkels, naast horecagelegenheden.”

Tijdelijk meer ruimte
Het creëren van extra terrasruimte is niet uniek in de stad. Veel horecazaken in de binnenstad maken gebruik van de straat aan de overkant. “Tijdens corona hebben we als gemeente besloten meer ruimte te bieden aan ondernemers. Daarnaast hebben we duidelijke afspraken gemaakt en aangegeven dat het gaat om tijdelijke uitbreidingen, om de ondernemers tegemoet te komen,” reageerde wethouder Bas van der Pol op de vragen van de VVD.

Van der Pol laat toch weten bereid te zijn om nog eens te kijken naar de aanvraag van onder andere café NØIR. “Die plek kan namelijk makkelijk verloederd worden, maar op het moment dat daar zorg voor is door horecaondernemers, dan heeft dat weer meerwaarde voor onze stad.”

Edita Saakian