Tilburg voorloper in gebruik elektrische auto’s, beste in Brabant

Een oplaadpaal voor elektrische voertuigen | Foto Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburg staat in Brabant op plek vier als het gaat om de meest ‘geëlektrificeerde gemeente’. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster. Om tot een algemene score te komen, wordt rekening gehouden met elektrisch rijden, warmtepompen en zonnepanelen op het dak.

Om tot lijst van met daarop alle Brabantse gemeentes te komen, ontwikkelde Slimster een eigen graadmeter. De zogenaamde ‘Eco-Electric Index’ is gebaseerd op drie factoren. Hoeveel elektrische auto’s mensen in een bepaalde gemeente hebben, op hoeveel huizen zonnepanelen liggen en in hoeveel huizen een warmtepomp aanwezig is. De auto’s tellen voor 25 procent mee en de andere factoren allebei voor 37,5 procent.

Voorloper in elektrische auto’s

Dat Tilburg op plek vier van Brabant staat heeft vooral te maken met het aantal elektrische auto’s. Hierin staat de gemeente veruit bovenaan. Zo’n 7,4 procent van alle auto’s is Tilburg heeft een accu. Op twee staat Den Bosch (5,4 procent) en de nummer drie is Eindhoven (3,8 procent). Tilburg heeft dus bijna het dubbele van de nummer drie op de lijst.

Op het gebied van zonnepanelen staat Tilburg dan weer op de voorlaatste plaats, maar dat heeft te maken met het relatief hoge aantal appartementen in een grote stad. Als het gaat om warmtepompen doet Tilburg het gemiddeld, want één op de twintig huishoudens heeft er een.

Regio Hart van Brabant

In de regio zijn duidelijk verschillen te zien. Zo zijn er in de dorpen relatief gezien veel minder elektrische auto’s dan in Tilburg. Maar ook zijn er minder appartementen en daardoor meer ruimte voor zonnepanelen. Ook het aantal warmtepompen ligt in vrijwel iedere gemeente hoger.

Zie hieronder alle cijfers voor de andere gemeenten in de regio Hart van Brabant.

LEES OOK:
Alle stadsbussen vanaf september 2023 elektrisch

Pieter Soethout