Zo helpt Tilburg de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne

Zestien pallets vol spullen voor Oekraïne (foto: Tilburg University).

Tijdens de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, draagt ook Tilburg zijn steentje bij. In de stad zijn verschillende initiatieven om goederen en ook geld in te zamelen voor Giro555.

Poppodium 013 verkoopt T-shirts, ontworpen door kunstenaar Atilla
Tilburgse schilder Atilla maakt in samenwerking met Poppodium 013 een T-shirt design. De shirts, waar maar 200 van zijn, worden verkocht tijdens concerten in de 013 en de opbrengst gaat volledig naar Giro555. Op het T-shirt valt te lezen: ‘Culture supports Ukraine”. Ook wordt door de artiesten die optreden in de 013 een deel van de ticketverkoop gedoneerd.

De shirts zijn alleen te koop bij concerten in de 013 (foto: @atillasart).

Foto’s maken voor Oekraïne
Bij Tilburgse fotografe Kim Heesterbeek Hessels uit Tilburg kun je de hele maand maart een minireportage of (kinder)portret laten maken. De opbrengst gaat voor de helft naar Giro555, laat Kim weten.

Armbandjes voor Oekraïne
De kinderen van Ronnie Otten uit Tilburg maken armbandjes in de kleur van de Oekraïense vlag. De opbrengst gaat naar Giro555. In een paar uur is er al 88 euro opgehaald met de verkoop.

Foto: Facebook Ronnie Otten

Ook Joris Gadellaa laat in de Facebookgroep Heel Tilburg Helpt Oekraïne weten dat hij ook armbandjes maakt voor Oekraïne. Hij zegt: “Ik ben een mooie actie begonnen. Doe mee en steun de mensen in Oekraïne!”

Inzamelacties voor Oekraïne
Op verschillende plekken in Tilburg kun je goederen zoals lang houdbaar voedsel, medicijnen en elektronische apparaten inleveren.

Kringloop013: Thermo-kleding, ski-kleding en wollen dekens welkom
Kringloop013 zamelt sinds dit weekend goederen in voor Oekraïne. In overleg met stichting Caritas Ukraine-Holland is de lijst met benodigde spullen aangevuld. Zo wordt er ook gevraagd om thermo-, ski- en outdoorkleding. Alles om de vluchtelingen warm te houden. Dus ook mutsen, handschoenen en wollen dekens zijn welkom. Al deze spullen kunnen ingeleverd worden Kringloop013 aan de Ceramstraat 12 in Tilburg.

Opslagruimte gezocht voor studenteninitiatief
Oekraïense studenten hebben een lokaal inzamelpunt voor noodgoederen opgezet. In Tilburg staan nu zo’n zestien pallets te wachten tot ze donderdag naar Oekraïne gebracht kunnen worden, meldt Omroep Brabant.

De studenten zoeken nog een plek waar ze de spullen tot die tijd kunnen opslaan. Er is geen behoefte meer aan kleding, wel aan persoonlijke verzorgingsmiddelen, elektronica en lang houdbaar voedsel. Spullen kunnen elke werkdag tussen 10:00 uur en 20:00 uur ingeleverd worden bij universiteitsgebouw Reitse Poort op Professor Cobbenhagenlaan 109 in Tilburg.

Foto: Tilburg University

Studentenvereniging Navigators Tilburg zamelt spullen in
Studentenvereniging Navigators Tilburg slaat de handen ineen met stichting Global Aid Network. In Wijkcentrum de Nieuwe Stede aan de Capucijnenstraat kunnen goederen worden ingezameld op 8, 9 en 10 maart tussen 10:00 en 17:00 uur.

De goederen gaan naar de buurlanden van Oekraïne die nu honderdduizenden vluchtelingen opvangen. Er zijn al meerdere vrachtwagens vol spullen richting de regio vertrokken. Stichting Global Aid Network zorgt ervoor dat goederen die hier worden ingezameld op de juiste plek komen.

Met busjes vol goederen naar Oekraïne
Michelle, Pascalle en Marisse uit Hilvarenbeek zijn bezig met een inzamelingsactie om hulpgoederen naar Oekraïne te brengen meldt Omroep Brabant. De man van Marissa gaat zondag samen met en vriend met een grote bus met aanhanger de Pools-Oekraïense grens om de hulpgoederen af te geven. “Wij hebben direct contact met een opvanglocatie in Polen waar wij de goederen heen gaan brengen”, vertelt Marissa in programma Wakker! op Omroep Brabant radio.

“Medicijnen, babyvoeding, maar ook bijvoorbeeld honden- en kattenvoer. Eigenlijk alles hebben de mensen die gevlucht zijn nodig”, legt ze uit. “Ze zijn vertrokken met een rugzakje. Ze hebben echt niks.” Spullen kunnen worden afgegeven bij het verzamelpunt in Hilvarenbeek. Alles over de actie is te vinden op de facebookpagina Heel Tilburg Helpt Oekraïne. Daar staat ook de lijst met de spullen die Marissa, Michelle en Pascalle willen verzamelen.

LEES OOK:
Marta (18) uit Kyiv zet inzamelingsactie voor Oekraïne op in Tilburg

Edita Saakian