Vernieuwing Westermarkt: gemeente krijgt ruim vier miljoen van het Rijk

Er is een relschopper aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen tijdens de rellen van 24 januari op en rondom de Westermarkt.
Archieffoto Omroep Tilburg

Tilburg krijgt 4,25 miljoen van het Rijk om de Westermarkt te vernieuwen. De subsidie werd eind maart aangevraagd en is dus inmiddels toegekend. Met het geld worden zo’n 700 nieuwe huur- en koopappartementen gebouwd, het winkelgebied vernieuwd en een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. In totaal wordt zo’n 200 miljoen uitgetrokken voor de vernieuwing.

Het gaat om een subsidie van het Rijk, die wordt toegekend aan projecten die anders niet van de grond komen. Met deze ruim vier miljoen euro kan er begonnen worden aan de vernieuwing van de Westermarkt. Volgens de gemeente was het gebied vroeger ‘het kloppend hart van Tilburg West’. Inmiddels is het winkelcentrum toe aan een flinke opknapbeurt.

Herontwikkeling
Niet alleen het winkelcentrum wordt aangepakt bij de herontwikkeling. Er komt een ondergrondse parkeergarage en ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Daarnaast komen er nieuwe koop- en huurhuizen voor verschillende doelgroepen. Er komen betaalbare woningen voor starters, studentenwoningen en ook een deel sociale huur. In totaal worden zo’n 700 woningen bijgebouwd. Ook moeten de omliggende buurten en het Westerpark beter bereikbaar worden.

Wethouder Van der Pol geeft aan blij te zijn met investering van het Rijk. “Het is een prachtige bijdrage aan de vernieuwing van de Westermarkt. Dit geeft goede energie om het hart van West aan te pakken”, stelt de wethouder. Niet alleen de gemeente gaat aan de slag met een plan, want ook de bewoners en winkeleigenaren worden bij het proces betrokken.

Grote investering
Tilburg krijgt de subsidie in het kader van Woningbouwimpuls (WBI). Projecten die anders niet van start kunnen, worden hiermee ondersteund. De gemeente levert ook een bijdrage. In totaal wordt er zo’n 200 miljoen geïnvesteerd door de gemeente, het Rijk en eigenaren.

LEES OOK: Gemeente wil 4,25 miljoen voor een nieuw Westermarkt

Pieter Soethout