Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Gemeente wil 4,25 miljoen voor een nieuw Westermarkt

Er is een relschopper aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen tijdens de rellen van 24 januari op en rondom de Westermarkt.
Archieffoto Omroep Tilburg

Gemeente Tilburg gaat 4,25 miljoen euro subsidie bij het Rijk aanvragen voor versnelde woningbouw bij Westermarkt, dat laat burgemeester Weterings vrijdag weten via een brief aan de raad. Dat hele gebied wordt aangepakt en vernieuwd, maar om nieuwe woningen te bouwen is snel meer geld nodig.

Met de subsidie hoopt de gemeente zo’n 700 huizen versneld te bouwen in Tilburg-West. De helft daarvan moeten betaalbare woningen zijn. Het geld komt niet alleen van het Rijk, de gemeente zal zelf ook een paar miljoen investeren.

Betaalbaar
De subsidie moet van het Rijk komen. In 2019 heeft het kabinet namelijk 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om betaalbare woningen te bouwen. Het gaat om sociale huurwoningen, huurwoningen voor middeninkomens en koopwoningen tot een koopprijs van € 355.000,-.

Winkelcentrum Westermarkt moet volgens de Tilburgse raad weer het ‘kloppend hart’ van Tilburg-West worden. Er komt een ondergrondse parkeergarage, meer groen en het winkelcentrum moet meer dan alleen een plek worden met winkels. Met de honderden nieuwe woningen hoopt de gemeente een kans te bieden aan starters op de woningmarkt.

Of de subsidie wordt toegekend, hoort de gemeente deze zomer.

Edita Saakian