Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Therapie via het beeldscherm bij het ETZ eerst voor mensen met psychische problemen

ETZ videoconsulten - foto van psychiater die belt via videoverbinding
Psychiater Harold Kuijper belt via videoverbinding | foto: ETZ

TILBURG – Videobellen heeft een hoge vlucht genomen tijdens de coronacrisis. De psychiaters en medisch psychologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) zijn er dan ook als eersten gestart met videoconsulten.

“Veel patiënten lijken het prettig te vinden. Er is geen reistijd en patiënten voelen zich soms zelfs vrijer om te praten dan in de spreekkamer. Het lukt ons zo wellicht sneller om wachtlijsten weg te werken en om een inhaalslag te maken omdat we flexibeler zijn. Ook door straks spreekuren in de avond te gaan houden”, vertelt psychiater Joachim Tilanus van het ETZ even na een van zijn videoconsulten.

Veilig bellen
Videobellen werkt voor patiënten heel simpel: zij hoeven niet eerst in te loggen of een account aan te maken. Ook zorgt het volgens het ETZ voor een veilige en stabiele verbinding en voldoet het aan alle regels als het gaat om privacy.

Non-verbale signalen
De psychiaters en medisch psychologen hebben in de voorbije periode al veel ervaring op kunnen doen met bellen op die manier. “In het begin hadden we er koudwatervrees voor. In ons vak zijn de non-verbale signalen van patiënten ook heel belangrijk. We vragen ze nu om voor het beeld te gaan zitten. We willen ook graag hun armen en handen zien en vragen zo nodig of ze ook een stukje willen lopen. Ik merk dat het zelfs makkelijker is om zaken bespreekbaar te maken. De mensen voelen zich thuis op hun gemak en dat merken we in de gesprekken. Ze praten soms juist vrijer. We zijn ook gestart met groeps- en creatieve therapieën via videobellen.”

Lang niet iedereen heeft er baat bij
Lang niet alle mensen met psychische problemen hebben baat bij zo’n behandeling op afstand. “Wij blijven patiënten ook in de spreekkamer behandelen, dat blijft nodig. Er zijn altijd patiënten die we in het echt moeten zien, al is het nu op 1,5 meter afstand”, zegt Tilanus.

Steeds meer afdelingen gaan zo bellen

Steeds meer afdelingen gaan de komende weken ook bellen op die manier. Zo is het ETZ in staat om meer patiënten videoconsulten aan te bieden.

Kees-Luc Simons