Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Gemeente Goirle: ‘Pas op voor criminele weldoeners in de horeca’

GOIRLE – Door de coronacrisis hebben veel horecaondernemingen grote financiële problemen gekregen. Dit is voor criminelen interessant. De grote contante geldstromen die er normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ondernemers moeten daarom waakzaam zijn en goed in de gaten houden met wie ze in contact komen, zo waarschuwt de gemeente Goirle.

De criminelen bieden ondernemers in nood een zogenaamd ‘reddingsplan’ met contant geld. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk, maar de horecabazen lopen hiermee een groot risico. “Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken”, meldt de gemeente.

Daar moet voor worden gewaarschuwd en daar moeten de ondernemers waakzaam voor zijn

Merel Reijers van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ervan overtuigd dat er in unieke situaties als deze misbruik kan worden gemaakt van de ondernemers. “Ondernemers krijgen mooie aanbiedingen toegestuurd met percentages die niet realistisch zijn. Daar moet voor worden gewaarschuwd en daar moeten de ondernemers waakzaam voor zijn.”

De gemeente Goirle heeft voor de ondernemers een aantal zaken op een rijtje gezet die kunnen helpen om verdachte activiteiten te herkennen.

  • Komen er mensen ongevraagd jouw horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact op?
  • Noteer kentekens of telefoonnummers en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien.
  • Vraag rond bij horecazaken in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
  • Overleg met de wijkagent.
Omvang van probleem nog niet duidelijk

Reijers van KHN weet geen exacte cijfers van het aantal ondernemers dat op deze wijze in illegale praktijken verzeild is geraakt, maar er zijn wel signalen geweest die leken te wijzen op een criminele actie. “Het is in ieder geval belangrijk dat dit naar buiten gebracht wordt. Waakzaamheid en alertheid is van belang omdat het water bij de ondernemers tot aan de lippen komt. Het lijkt interessant om in zee te gaan met iemand, maar daar moet je mee oppassen. Doe dit pas echt als je die persoon goed kent”, vertelt ze.

Manon Immerzeel