Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Straatnaambordje Pater Poels zorgt voor ophef, gemeente start onderzoek

Het straatnaambordje ter ere van Pater Poels (foto: Ritchie van Rijswijk)

Er is veel ophef over het straatnaambordje ter ere van Pater Poels in de Stedekestraat. De initiatiefnemer ontvangt sms’jes, waarin staat dat hij het bordje moet verwijderen.

Het straatnaambordje werd afgelopen week geplaatst door stichting Pacte des Cygnes. Zij zet jaarlijks een bijzondere Brabander in het zonnetje, die veel voor de maatschappij betekent heeft. Ditmaal was Pater Poels aan de beurt. Ronald Donders, voorzitter van de stichting, legt uit waarom: “Pater Poels heeft meer dan 30.000 Tilburgers geholpen en iedereen in de stad kent hem. Daarom willen wij hem eren met dit bordje.”

Dreigende sms’jes                                                         
Sinds het straatnaambordje er hangt, ontving Donders een aantal sms’jes, waarin staat dat hij het straatnaambordje moet verwijderen. ‘Anders doen we het zelf’ staat in een van de ontvangen berichtjes, die door de redactie zijn gezien. Er staat bijvoorbeeld ook: ‘het is de uitdrukkelijke wens van Gerrit om dit niet te doen’.

De voorzitter van de stichting vindt het vooral ‘een hoop gedoe’. Hij hoopt dat het bordje kan blijven hangen. Dat is alleen niet zeker. Er is namelijk geen toestemming gevraagd en daarom zou de gemeente ervoor kunnen kiezen het te laten weghalen.

Onderzoek gemeente
Een woordvoerster van de gemeente laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. “We zijn ons ervan bewust dat er een straatnaambordje is geplaatst in de Stedekestraat. Op dit moment weten we niet welke partijen hiermee te maken hebben en kunnen we daar ook nog niets over zeggen.” Wel kan de woordvoerster melden dat er een onderzoek wordt gestart. “Dan doen we graag in alle zorgvuldigheid en dat kan dus ook nog wel een paar weken duren.”

Pieter Soethout