Cityring begin 2024 twee maanden dicht

(foto: Omroep Tilburg).

De parkring cityring wordt begin 2024, ter hoogte van de Paleisring en het Stadhuisplein, wordt voor twee maanden afgesloten begin 2024. Auto’s en ander gemotoriseerd verkeer kunnen die periode niet over de cityring rijden. Voor de lijnbussen en, nood- en hulpdiensten wordt een uitzondering gemaakt. Fietsers, voetgangers en automobilisten worden omgeleid.

Het ombouwen van de cityring naar de parkring gebeurt in fasen. Op dit moment is de eerste fase in volle gang: de aanleg van het Willemsplein bij het gemeentehuis. Dat moet in juni van dit jaar af zijn. Op het plein zullen in de toekomst evenementen gehouden worden. Begin 2024 verhuist ook de wekelijkse markt van het Koningsplein naar het Willemsplein.

Vrij van verkeer
Om fase twee veilig te laten verlopen, moet de cityring vrij van verkeer zijn. Zo is de aannemer vrij om de werkzaamheden uit te voeren. Er gaat namelijk veel gebeuren in die fase, zoals het aanleggen van bomen en plaatsen van fietsenstallingen. Ook wordt de cityring dan officieel omgebouwd tot parkring.. Die bestaat dan  uit één rijstrook waar je nog maar 30 km/u mag rijden.

De gemeente kiest liever voor een aaneengesloten periode van afsluiting dan meerdere afsluitingen verspreid over verschillende dagen. Samen met Arriva en de hulpdiensten heeft de gemeente zich gebogen over het beperken van de overlast door de afsluiting. De andere partijen willen dat de afsluiting minder dan twee maanden duurt. De gemeente gaat onderzoeken of dat mogelijk is.

Geen evenementen
De precieze uitwerking van de omleidingen voor verkeer wordt momenteel uitgewerkt. In de afbeelding hieronder is alvast een schets te zien. De afsluiting gaat waarschijnlijk van 15 februari 2024 tot 15 april 2024 plaatsvinden. In deze periode heeft de binnenstad het minst last van de afsluiting en zijn er geen evenementen, aldus de gemeente.

Schets van de tijdelijke omleidingen (beeld: gemeente Tilburg).

Edita Saakian