Stoplichten Katterug zijn weg en komen niet meer terug

De Katterug (Beeld: Omroep Tilburg).

Onder de Katterug stonden altijd stoplichten, maar die zijn sinds de werkzaamheden aan de cityring verdwenen. Hans Smolders van LST stelde hier vragen over en uit de antwoorden van het college blijkt dat ze ook helemaal niet meer terugkeren.

De voornaamste reden voor het wegblijven van de stoplichten is de gewijzigde verkeerssituatie. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, is er sprake van slechts één rijstrook en een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Het is daardoor verkeerskundig niet nodig om stoplichten bij de Katterug weg te zetten. Een andere reden is de betere doorstroming voor het busverkeer. De bus staat in de nieuwe situatie zonder stoplichten minder vaak stil en de mensen die bij de bushalte staan, hoeven dan minder lang te wachten.

Drie zebrapaden
Smolders kaart in zijn vragen ook aan dat de stoplichten altijd zorgden voor een onderbreking van het verkeer. Daardoor was het in de oude situatie makkelijker om op verschillende plekken over te steken. De gemeente erkent dit, maar geeft ook aan dat er op drie plekken zebrapaden worden aangelegd, waardoor voetgangers makkelijk kunnen oversteken. De zebrapaden komen ter hoogte van de Katterug, de Bisschop Zwijsenstraat en de Oude Markt.

LST pleit er ook voor dat verkeerlichten op de cityring met een groene golf juist voor een veiligere situatie zouden zorgen. Hier is de gemeente het dan weer niet mee eens. Ze geeft aan dat dit vooral in het voordeel werkt van het autoverkeer. De werkzaamheden die nu plaatsvinden, zijn er om ervoor te zorgen dat de binnenstad niet meer als doorgangsroute gebruikt wordt. Daarom is een situatie met stoplichten bij de Katterug en een groene golf volgens de gemeente niet wenselijk.

LEES OOK:
Dit gaat er vanaf januari veranderen aan de Tilburgse cityring
Cityring begin 2024 twee maanden dicht

Pieter Soethout