Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Dit gaat er vanaf januari veranderen aan de Tilburgse cityring

Bisschop Zwijssenstraat losgemaakt van de Cityring (foto: gemeente Tilburg)

In de komende jaren wordt de cityring omgebouwd tot parkring. De gemeente wil dat de binnenstad bereikbaar blijft voor de mensen die er daadwerkelijk moeten zijn. Om het verkeer aan de nieuwe situatie te laten wennen, gaan er vanaf januari 2023 al verschillende maatregelen gelden.

Dat is ten minste de bedoeling. Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat ze afhankelijk is van de levering van bepaalde materialen. “De doelstelling is januari volgend jaar. Bij sommige maatregelen is het een kwestie van een bordje plaatsen, maar soms zijn we ook afhankelijk van andere partijen. We streven ernaar alles te hebben ingevoerd in het eerste kwartaal.”

De grootste verandering is de verlaging van de maximumsnelheid voor de gehele cityring. Vanaf januari 2023 mag je hier nog maar dertig kilometer per uur, waar nu nog vijftig kilometer per uur is toegestaan. Dit gaat gelden voor de Heuvelring, Paleisring, Stadhuisplein, Schouwburgring en Noordhoekring.

Niet langer linksaf
Daarnaast wordt de Bisschop Zwijssenstraat losgemaakt van de Paleisring. Hierdoor kunnen weggebruikers niet meer linksaf slaan om de binnenstad richting het zuiden te verlaten. Dit is een van de maatregelen die moet zorgen voor minder verkeer dat niet direct in de binnenstad hoeft te zijn.

Daarnaast is het ook niet meer mogelijk om vanuit de Piushaven op de cityring te komen, want het is vanaf januari 2023 niet meer toegestaan om rechtsaf te slaan op de Koopvaardijstraat.

Aanvullende maatregelen
Om sluipverkeer in de omliggende straten te voorkomen, treft de gemeente aanvullende maatregelen. Allereerst verandert de rijrichting in de Clercxstraat en Stevenzandsestraat. Daarnaast wordt de Oude Dijk afgesloten voor al het doorgaand verkeer met uitzondering van brom(fietsers).

Op donderdagavond 17 november vindt een informatieavond plaats in het vergadercentrum in het Stadhuis. Hier zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om de vragen van inwoners van Tilburg te beantwoorden. Meer informatie over de plannen voor de cityring zijn hier te vinden.

LEES OOK:
Cityring moet minder druk worden
Binnenstadbewoners zijn ‘racebaan de cityring’ zat

Pieter Soethout