Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Spookrijden en met hoge snelheid voetganger doodrijden: 7 jaar cel geëist

De politie zette de omgeving rondom de Besterdring af (foto: Toby de Kort/SQ Vision Mediaprodukties).

Tegen een 22-jarige Rotterdammer die vorig jaar mei in het centrum van Tilburg een 66-jarige inwoner van die stad doodreed, is dinsdag door justitie zeven jaar cel geëist en tien jaar rijontzegging. Chauffeur Mustaffa S. is aangeklaagd voor het opzettelijk doodrijden van iemand en doorrijden na het ongeval, terwijl hij wist dat het slachtoffer dood was. De verdachte reed met 117 kilometer per uur over de Besterdring tijdens de fatale aanrijding. “Ik dacht dat ik een goede chauffeur was”, reageert de verdachte uit Rotterdam.

Het is maandagavond 30 mei 2022 tegen middernacht als een auto met een noodgang over de Besterdring rijdt. Achter het stuur Mustaffa S. die al spookrijdend langs een oversteekplaats met verkeerslichten rijdt en de Tilburger schept. Het slachtoffer steekt dan net met zijn hond over. Het 66-jarige slachtoffer overleeft de klap niet, de hond loopt zonder zijn baasje naar huis. De bestuurder vlucht maar meldt zich later alsnog bij de politie.

Uren later, om half drie ’s nachts, meldt Mustafa zich bij politie. “Ik ben voor eeuwig schuldig”, zegt de verdachte die nacht tegen de politie.

“Ik ben een autoliefhebber en ik wilde indruk maken op de vrienden.”

Tijdens de zitting in Breda werpt Mustaffa even een blik naar de publieke tribune. Die zit vol met familie van hem en het slachtoffer. Snel kijkt hij weer weg terwijl het Openbaar Ministerie het ongeval uit de doeken doet, meldt Omroep Brabant.

De verdachte huurt op zijn vrije dag in Rotterdam een snelle auto met Duits kenteken om met vrienden te toeren. Na een etentje in Tilburg rijdt Mustaffa met drie anderen door de stad. Dat gaat met hoge snelheid, zo blijkt uit onderzoek. “Ik ben een autoliefhebber en ik wilde indruk maken op mijn vrienden”, zegt de verdachte.

Uit metingen blijkt dat de Rotterdammer op de Paleisring tussen de 98 en 113 kilometer per uur reed, waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt. Zijn vrienden verklaren later bij de politie dat ze bang waren in de auto en dat ze Mustaffa roekeloos vonden rijden. “Ik wist daar niks van. En de rijstijl van die jongens is niet anders dan die van mij”, oppert de verdachte.

“Ik was in paniek, ik kon niet meer nadenken.”

Op de plek van het ongeval liep de snelheid op tot 117 kilometer per uur. “Ik wilde een auto inhalen.” Mustaffa kent de Besterdring goed. Zijn broer heeft daar een avondwinkel en de Rotterdammer was daar bedrijfsleider. “Ik heb de hele rit onverantwoord gereden, dat geef ik toe. Maar in mijn beleving steekt daar bijna nooit iemand over, het is geen excuus.” Zijn woorden zorgen voor veel emotie bij de nabestaanden. Ook de verdachte schiet even vol: “Ik heb die hele avond onverantwoord en hard gereden.”

Nadat Gerard van Loon is geschept, rijdt Mustaffa nog zo’n 400 meter verder. Dan vlucht hij de Burger Company in. Zijn vrienden wassen zich en trekken andere kleding aan. Mustaffa zelf vlucht na een kwartier via het dak van het restaurant. “Ik was in paniek, ik kon niet meer nadenken. Ik bevroor volledig. Ik heb mijn verloofde gebeld maar daar kan ik niks meer van herinneren”, vertelt de Rotterdammer terwijl hij in tranen uitbarst. “Ik wist dat het geen zin had om de man te helpen omdat hij toch dood zou zijn. Ik wilde in het restaurant gewoon wachten tot de politie zou komen. Maar ik raakte nog meer in paniek en ben weggelopen.”

“U bent toch niet dom?”

“U bent toch niet dom, als u wil racen ga je naar Zandvoort en niet naar de binnenstad in Tilburg?”, vraagt de rechter aan de verdachte. Hij reageert dat ‘ie niet had gedacht dat zoiets vreselijks kon gebeuren. “Ik dacht dat ik een goede chauffeur was. Maar niks is minder waar.”

Wat de officier van justitie niet snapt is dat de man al een rijontzegging heeft gehad en daar dus niks van heeft geleerd. Op de A15 heeft hij een jaar eerder 170 gereden. Een boete en rijontzegging volgden.

“Jij hebt ons leven duister gemaakt.”

De twee zonen van het slachtoffer komen tijdens de zitting ook aan het woord. “Wij missen als gezin iemand heel erg. Ik voel me heel machteloos in de hele situatie. Hoe anders is dat voor de verdachte. Hij had keuzes. Te hard rijden, dat doe je niet. Dat is gevaarlijk. Spookrijden, dat doe je niet. Dat is gevaarlijk.” De emoties gieren door de rechtszaal.

“Jij hebt ons leven duister gemaakt, alleen maar door de keuzes die jij hebt gemaakt. Je moet blij zijn dat er een rechtssysteem is anders was het oog om oog, tand om tand. En dan stond ik vooraan. Je bent je bestaan niet waardig.”

Over twee weken doet de rechtbank een uitspraak.

LEES OOK:
Man die 66-jarige Tilburger doodreed meldt zich bij politie
Na dodelijke aanrijding nog dit jaar 30 kilometer op Besterdring in Tilburg

Omroep Brabant