Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt jong van een bedreigde giraffe

In Safaripark Beekse Bergen is een Nubische giraffe, een van de meest bedreigde giraffensoorten, geboren. Het vrouwtje is slechts het derde jong van deze soort dat in de voorbije twaalf maanden ter wereld is gekomen in ons land.
Foto: Beekse Bergen / Mariska Vermij - van Dijk

HILVARENBEEK – In Safaripark Beekse Bergen is deze week een Nubische giraffe, een van de meest bedreigde giraffensoorten, geboren. Het vrouwtje is slechts het derde jong van deze soort dat in de voorbije twaalf maanden ter wereld is gekomen in ons land.

Het kalfje, dat de naam Christine heeft gekregen, maakt deel uit van de grootste populatie Nubische giraffen in Europa. Het park laat weten dat het goed met haar gaat. “Binnen een kwartier na de geboorte stond ze al stevig op haar pootjes en ze drinkt veel bij moeder Gerda. Dat is het belangrijkste bij een pasgeboren giraffe”, vertelt dierverzorger Rolf Veenhuizen.

Bedreigde soort

De Nubische giraffe is een van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. “Het gaat absoluut niet goed met ze in het wild. Het leefgebied van deze soort, vooral savannes in Afrika, wordt steeds kleiner door ontbossing. Daarnaast wordt er op de soort gejaagd. Deels vanwege hun vlees, maar ook de haren uit de staart zijn van grote waarde voor de stropers. Van die haren worden onder meer armbanden gemaakt”, weet Veenhuizen.

Geen vlekken op de poten

De Nubische giraffe is te herkennen aan de poten. Het onderste deel hiervan heeft geen vlekken en is wit van kleur. Daarnaast heeft deze soort minder gekartelde vlekken dan andere giraffensoorten. De Nubische giraffe is wat bleker van kleur en groter dan normaal.

Christine zal voorlopig nog even op stal blijven. “Vanwege de weersomstandigheden kiezen we ervoor om haar, samen met haar moeder, nog even binnen te houden. Zodra het weer beter is, mag Christine de savannes gaan ontdekken”, aldus Veenhuizen.

Kees-Luc Simons