Ruim 100 meldingen stormschade en opnieuw code geel vanwege windstoten

Archieffoto: Omroep Brabant / Erik de Jonge

Er zijn bij de gemeente Tilburg ruim honderd meldingen van omgewaaide bomen en afgebroken takken binnengekomen na storm Eunice van vrijdag. Ook zondag en maandag beloven weer onstuimig te worden. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt voor windstoten.

Volgens een gemeentewoordvoerder lijkt Tilburg tijdens storm Eunice er redelijk goed vanaf te zijn gekomen. “Voor zover bekend is er geen sprake van grote incidenten of enorme schade.” Wel waaiden er door de zeer krachtige windstoten veel bomen om en braken er veel grote takken af.

Bosgebied mijden
Boswachters adviseren om bosgebieden te mijden zolang niet alle bomen en takken zijn opgeruimd. “Het afzetten van de Tilburgse bosgebieden is ondoenlijk, dus we hopen dat de inwoners dit advies ter harte nemen.” De gemeente Tilburg telt in totaal 26 bos en heide gebied met een totale oppervlakte van 600 hectare.

Vanwege storm Eunice vrijdag en sinds zondag storm Ferdinand bestaat het risico dat bomen die nog niet om zijn gegaan en taken die nog los hangen, alsnog naar beneden komen. De gemeente Tilburg zegt nog zeker een paar dagen nodig te hebben om alles op te ruimen en hoopt dat storm Ferdinand niet teveel nieuwe schade aanricht.

Storm Franklin
Zowel zondag als maandag wordt ook de regio Tilburg weer geteisterd door windstoten. Die zijn niet zo zwaar als vrijdag tijdens storm Eunice, maar met stoten 90 kilometer per uur kan storm Franklin toch voor overlast en schade zorgen. Het advies is alles wat weg kan waaien vast te zetten of op te bergen.

Ook het verkeer moet met name zondagavond rekening houden met windstoten. “Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat”, laat de ANWB weten. Ook moet verkeer rekening houden met slagregens.

LEES OOK: Boom valt op huis in Korvel en ‘zwieren en zwaaien’ in de Westpoint

Collin Beijk