Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Boom valt op huis in Korvel en ‘zwieren en zwaaien’ in de Westpoint

Een boom is op enkele huizen aan de Nicolaas Knipstraat gevallen (foto: Paul Schellings).

Storm Eunice trekt over de regio Tilburg vanaf vier uur ’s middags. Het KNMI heeft vrijdag code oranje afgekondigd en waarschuwt voor zware windstoten. Die kunnen aanhouden tot acht uur ’s avonds.

De zoveelste boom die storm Eunice niet overleeft in Tilburg. Het ‘slachtoffer’ stond hier op de kruising van de Professor Gimbrèrelaan en Academielaan.

Wonen in de Westpoint geeft je een prachtig uitzicht over Tilburg. Alleen op dit soort dagen krijgt zwieren en zwaaien wel een heel andere betekenis. Op de hoogste verdiepingen heb je tijdens storm Eunice toch wel een beetje zeebenen nodig.

LEES OOK: De storm op grote hoogte: bewoners van Westpoint bewegen mee met de wind

Foto: Omroep Brabant

Arnold Verplancke woont op de 43e etage; 128 meter hoog.

De ene na de andere boom valt om in Tilburg door de zware storm die over Nederland trekt. Vooralsnog lijkt het erop dat de schade hier relatief meevalt. In Dongen is bijvoorbeeld het dak van meerdere huizen geblazen. Wel raakten enkele huizen en een auto beschadig in Tilburg.

Storm Eunice heeft een boom omver geblazen in Tilburg-Noord. Daar is het raak aan de Ruynemanstraat. De boom viel deels op een geparkeerde auto en tegen een woning aan. Andere bomen lijken de storm ook niet meer lang te kunnen weerstaan. Omwonenden zijn door de brandweer naar binnen gestuurd.

Op de Nicolaas Knipstraat in Tilburg is rond half zes een grote boom op twee huizen gevallen. Voor zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen, maar is er wel schade aan de daken ontstaan. De brandweer was snel ter plekken om de boom op te ruimen.

De overheid roept op om binnen te blijven vanwege storm Eunice. Rond kwart over vijf werd voor heel Nederland een NL-alert verstuurd. Daarin wordt opgeroepen alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast.

In Tilburg is sprake van windkracht 8 met stoten van 100 kilometer per uur. In Cabauw in de provincie Utrecht is vrijdagmiddag een windstoot van 145 kilometer per uur gemeten. Door de harde wind zijn in de Reeshof bomen omgewaaid op de weg.

In Tilburg zijn inmiddels de eerste meldingen van stormschade binnengekomen, maar vooralsnog zijn er geen grote problemen gemeld in de stad. De weekmarkt op het Wagnerplein is eerder opgeruimd. Tussen drie en vier uur hielden de meeste marktkooplieden het voor gezien.

Volgens het KNMI is deze storm heftiger dan ‘Dudley’, de storm van donderdag. Er worden windstoten in onze regio verwacht van 100 kilometer per uur. Dat kan zorgen voor omvallende bomen en rondvliegende dakpannen.

De GGD Hart voor Brabant sluit daarom alle test- en vaccinatielocaties vanaf 12:30 uur. De gezondheidsdienst laat weten met iedereen contact op te nemen om de al geplande afspraken te verzetten.

Museum de Pont in Tilburg is vanwege de storm eerder dicht gegaan vrijdagmiddag. Bezoekers zijn zaterdagochtend weer welkom.

Bezorgingsdienst Thuisbezorgd.nl stopt met het rondbrengen van eten vanaf 13:00 uur. Ze vinden het te gevaarlijk om hun koeriers tijdens de storm de weg op te sturen.

Onderwijs gestaakt
Tilburg University en Fontys Hogescholen stoppen vanaf 12:00 uur met het geven van colleges. Hiermee willen de onderwijsinstellingen voorkomen dat studenten niet meer veilig terug naar huis kunnen. Avans Hogescholen besloot eerder al om op vrijdag vanwege storm Eunice helemaal geen les te geven.

Openbaar vervoer
De NS besloot eerder al om vrijdagmiddag het treinverkeer vanaf 14:00 uur volledig te staken. Dat gebeurt uit voorzorg omdat het risico bestaat dat er bomen op het spoor vallen waardoor de dienstregeling ernstig ontregeld wordt en gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Het busvervoer lijkt grotendeels voortgezet te worden in de regio Tilburg. Alleen voor buslijn 601 Tilburg-Stappegoor worden ritten geschrapt in de namiddag. Alle buurtbussen van Arriva zijn sinds 12:00 uur gestopt met rijden.

Omroep Tilburg