Ron Antens’ (GroenLinks) cultuurhart schuurt soms met zijn werk: ‘Het is zeker een gevaar’

Hij speelt de tuba, is dirigent en componist. Het werk van Ron Antens’ (GroenLinks) in de gemeenteraad is enorm gevarieerd. Voor Antens ligt de nadruk op cultuur, jongeren, jeugdzorg en onderwijs.

Ron Antens lijkt zijn werk in de gemeenteraad moeiteloos te combineren met zijn liefde voor cultuur. Je zou je kunnen afvragen: als je beslissingen moet nemen voor een sector die je aan het hart ligt en waarin je werkzaam bent, schuurt dat niet? “Het is zeker een gevaar, maar tegelijkertijd vind ik dat het mooiste aan lokale politiek bedrijven. Ik ken de culturele wereld, maar ik ben me ervan bewust dat ik moet oppassen dat ik mezelf niet voortrek.”

“Cultuur geeft smoel aan de stad.”

In zo’n situatie heeft Antens zich wel eens bevonden, vertelt hij in de zevende aflevering van Stadsforum. Hij was jarenlang werkzaam bij het Beatrixcollege. Toen er een bestuurswissel kwam, moest de gemeenteraad daar goedkeuring op geven. “Daar moest ik natuurlijk waakzaam op zijn.”

Van Tilburg een open, duurzame en sociale stad maken: het lijken vooral modewoorden. Antens’ voordeel is misschien dat hij, door zijn werk in de culturele sector, direct ziet wat er mist. “Cultuur geeft smoel aan de stad. Mensen hebben meer nodig dan voedsel en werk. We hebben ook geestelijk voedsel nodig.”

Een gemeenteraad die de cultuursector serieus neemt, neemt ook haar inwoners serieus. Een ander sleutelwoord: toegankelijkheid: “Stel er is hier een opera in de Schouwburg. Als je dat kaartje kostendekkend zou maken, betaal je al gauw 175 euro. Dat is voor de meeste mensen niet op te hoesten. Daarom subsidieert de gemeente een culturele instelling als de Schouwburg. Zodat iedereen die wil naar zo’n voorstelling kan.”

“Cultuur is veel breder dan alleen de Schouwburg.

Budget voor cultuur is altijd aan verandering onderhevig. Dat weet Antens als geen ander. Toch wil hij pleiten voor een budget dat duurzaam is. Waarvoor beginnende artiesten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten de stad niet uit hoeven.

Antens kun je ook kennen van de luchtbuks Ria troffee. Zijn motie werd unaniem aangenomen. Als het aan de gemeente ligt, wordt de fotowedstrijd een vast onderdeel van de Tilburgse Kermis. Het klinkt misschien op het eerste gezicht als klein bier, maar toch past het bij de visie van het raadslid. “Voor veel mensen is de kermis ook cultuur. Cultuur is veel breder dan alleen de Schouwburg.”

Bekijk het interview met Ron Antens hieronder. Elke dinsdagavond om 19.00 uur is een nieuwe aflevering te zien van Stadsforum bij Omroep Tilburg (televisie).

Ron Antens aan tafel met Stadsforum-presentator Micheal Jehae.
Ron Antens aan tafel met Stadsforum-presentator Micheal Jehae.

LEES OOK:
Ineke Couwenberg over krimp CDA Tilburg: ‘We kunnen het verhaal niet meer brengen’
Fotowedstrijd ‘Luchtbuks Ria’ wordt een vast onderdeel van Tilburgse Kermis

Edita Saakian