Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fotowedstrijd ‘Luchtbuks Ria’ wordt een vast onderdeel van Tilburgse Kermis

Luchtbuks Ria schiet op de kermis in Tilburg (foto: Bart Elzendoorn).

Als het aan de gemeente ligt, wordt de Luchtbuks Ria Trofee een vast onderdeel van de Tilburgse Kermis. Bovendien gaat de gemeente onderzoeken of de trofee door een Tilburgse kunstenaar ontworpen kan worden.

Luchtbuks Ria is de bijnaam van Ria van Dijk. Al vanaf 1936 bezocht ze de schiettent op de Tilburgse Kermis, waar ze altijd een foto liet maken voor in haar fotoboek. In november 2021 overleed ze op 101-jarige leeftijd.

Tilburgs symbool
Ria moet vereeuwigd worden op de kermis, vond initiatiefnemer Ron Antens van GroenLinks. Hij diende vorig jaar een motie in. Hij vindt dat een fotowedstrijd tijdens de kermis een mooie manier zou zijn om de herinnering aan Luchtbuks Ria levend te houden. De gemeenteraad nam zijn motie unaniem aan.

Vorig jaar werd de ‘Luchtbuks Ria trofee’ voor het eerst uitgereikt. Fotografen stuurden een foto in, waarvan zij dachten dat die de diversiteit van de Tilburgse Kermis het beste laat zien. De winnaar kreeg een fotocamera.

De gemeente wil dat de trofee een Tilburgs symbool wordt. De prijs wordt daarom een vast onderdeel van de Tilburgse kermis. Een Tilburgse kunstenaar krijgt de eer om de trofee te ontwerpen. “Die krijgt dan ook echt de vrije hand in het ontwerp”, zei Antens daarover. “Dit is een nieuwe verbinding tussen de cultuursector en de kermis.”

LEES OOK:
Eerbetoon voor overleden kermisicoon Luchtbuks Ria (101)
Luchtbuks Ria, icoon van Tilburgse kermis, op 101-jarige leeftijd overleden

Edita Saakian