Ineke Couwenberg over krimp CDA Tilburg: ‘We kunnen het verhaal niet meer brengen’

Ineke Couwenberg is fractievoorzitter van CDA Tilburg en zit zes jaar in de gemeenteraad. Ze was altijd een betrokken burger en zag dat sommige zaken in de stad beter konden. Dat probeerde ze eerst op klein niveau via vrijwilligerswerk. Toch koos ze later voor de gemeenteraad.

Dat ze voor het CDA koos, had verder niets te maken met het geloof. “Mijn waarden en normen komen overeen met de manier waarop het CDA de samenleving ziet”, vertelt ze in de nieuwste aflevering van het politieke programma van Omroep Tilburg, genaamd Stadsforum.

Onder leiding van Jan Melis was de partij lange tijd de grootste in Tilburg. In de loop der jaren kromp het aantal zetels snel. Momenteel heeft het CDA er twee in de gemeenteraad. Die afkalving komt volgens Ineke enerzijds door de veranderende samenleving. “Tilburgers stemden vroeger traditioneel op CDA, dat is nu niet meer. Ik denk dat het CDA nog steeds een goed verhaal heeft, maar dat het niet meer over komt op de mensen.”

Wij zijn niet een partij die populaire quotes uitspreekt om in de media te komen.”

Een ander deel is wellicht te ‘wijten’ aan de media, geeft Couwenberg aan. “Wij zijn niet een partij die populaire quotes uitspreekt om in de media te komen. We leveren onze bijdrage via de inhoud en doen dat vaak genuanceerd.”

In de aflevering geeft Couwenberg aan te willen dat er een wijkbegroting komt, zodat de wijk en de problemen in specifieke wijken centraal staan. “Dan bedenk je vanuit het Stadhuis geen dingen waarvan je eigenlijk geen idee hebt of de inwoners daar op zitten te wachten.” Steun voor die aanpak is er wel, maar de snelheid mist. “Het blijft bij plannen maken en praten.”

Elke dinsdagavond om 19.00 uur is een nieuwe aflevering te zien van Stadsforum bij Omroep Tilburg (televisie). Bekijk het interview met Ineke Couwenberg hieronder.

Edita Saakian