Ramadanboodschappen stuk duurder door hoge prijzen van bloem, olie en kip

Foto: Omroep Brabant

Het wordt een dure maand voor alle moslims in Brabant die aan de ramadan meedoen. Zaterdag begint het vasten. Dan mag er een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang niet gegeten en gedronken worden. En als de vasten ’s avonds doorbroken wordt, dan komen er de lekkerste dingen op tafel. Maar veel levensmiddelen zijn twee keer zo duur geworden, dat voelt iedereen in zijn portemonnee.

Twee jaar lang mocht er niet in grote gezelschappen gegeten worden vanwege corona. Gelukkig mag nu iedereen elkaar weer onbeperkt opzoeken tijdens de ramadan. Reden om er een extra groot feestje van te maken. En als er dan eenmaal gegeten wordt na een dag vasten, dan moet dat eten extra lekker zijn. Veel zoetigheid, brood en kip. Allemaal zelf bereid. Maar de meel, de zonnebloemolie en het kippenvlees zijn schreeuwend duur geworden.

Sezgin Demirel heeft een grote Turkse supermarkt in Tilburg-West. Hij heeft alleen nog een paar grootverpakkingen bloem, maar de rest is uitverkocht. “Onze leverancier zegt dat er aan alle kanten aan hem getrokken wordt. Hij kan niet beloven dat hij alles kan leveren wat wij bestellen”, vertelt hij aan Omroep Brabant. Sezgin probeert voorraad aan te leggen, maar klanten kopen alles meteen weer op. Er wordt flink gehamsterd.

“Ik had twee dagen geleden nog dertig pakken bloem. Nu nog maar twee.”

In een wijk verderop, op het Paletplein, heeft Ali Ihsan Eroglu samen met zijn vader een wat kleinere supermarkt. De groente en het fruit liggen er aanlokkelijk bij. De schappen met houdbare levensmiddelen zijn nog niet leeg, maar ook Ali Ihsan ziet de prijzen stijgen.

“Je betaalt voor een fles zonnebloemolie soms het dubbele. Mensen hebben al wel veel eerder flink ingeslagen. Sommigen hebben vorige week al voor driehonderd euro boodschappen gedaan. Ik had twee dagen geleden nog dertig pakken bloem. Nu nog maar twee.” De jonge Turkse kruidenier denkt dat de leveranciers er soms ook wel een slaatje uit willen slaan en producten achter houden in de hoop dat de prijs gaat stijgen.

“De kip wordt bijna duurder dan het rundvlees. Dat kan gewoon niet.”

Sezgin Demirel heeft zich verbaasd over de afhankelijkheid van Nederland van Rusland en Oekraïne. “Ik wist niet dat er zoveel daar vandaan kwam. Ook levende kippen. De aanvoer is inmiddels gestopt en dat drijft de prijs op.” Samen met de gevolgen van de vogelgriep zorgt dat voor een verdubbeling van de prijzen voor kipfilet en kippendij. En dat zijn nu juist de producten die zoveel gekocht worden tijdens de ramadan.

Sezgin: “Ik voel het ook in mijn eigen portemonnee. Als ik de prijs van de kip helemaal doorreken aan de klant, dan kopen ze het niet meer. Dus mijn marge wordt steeds kleiner. De kip wordt bijna duurder dan het rundvlees. Dat kan gewoon niet.”

Toch merken beiden supermarkteigenaren dat de klant gelukkig nog steeds blijft kopen. Ze willen na de coronatijd weer de gezelligheid van de ramadan voelen. Ali Ihsan: “Ik heb heel veel extra baklava ingekocht. Dat gaat allemaal op. Heerlijk.”

Omroep Brabant