Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Urbex Electric weet indruk te maken met zijn energieke groove jazz

De groep Urbex Electric rondom de Belgische slagwerker Antoine Pierre treedt op bij Paradox. Voor de gelegenheid zelfs in zevenkoppige bezetting.

De zeskoppige groep Urbex Electric rondom de Belgische slagwerker Antoine Pierre weet al jarenlang indruk te maken met zijn 70s groove jazz, zowel in de Belgische jazzscene als daarbuiten. Niet zo gek dus dat de groep zaterdag 9 april live op het podium bij Paradox te vinden is. Voor de gelegenheid zelfs in zevenkoppige bezetting.

De muziek van Urbex valt te typeren als ambitieuze, eigentijdse, grootstedelijke jazz. Het ene moment open en mysterieus, dan weer donkerder en broeierig. In 2020 brachten zij Suspended uit, het derde album van de band en meteen ook de eerste liveopname in hun vijfjarige bestaan. Voor het repertoire liet Antoine Pierre zich inspireren door de sfeer van Miles Davis’ iconische plaat Bitches Brew. Davis’ plaat vierde in het bijzonder dat jaar haar vijftigjarig bestaan.

Sextet nu septet

Van oorsprong is Urbex Electric een sextet rond drummer en componist Antoine Pierre. Voor dit album is de band uitgebreid met nog drie musici: Ben van Gelder, Reinier Baas en Jozef Dumoulin. Urbex komt naar Paradox, inclusief deze drie gasten, in een zevenkoppige bezetting. Net als Miles Davis in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig brengt de band een aanstekelijke mix van opzwepende grooves, broeierige sounds, vrije improvisaties en filmachtige soundscapes.

Bandleider

Luikenaar Antoine Pierre staat bij onze zuiderburen bekend als ‘the coming man in jazz’. De drummer ontpopte zich in België in de loop der jaren tot een van de meest aansprekende drummers uit de scene. Zo speelt hij tegenwoordig samen met dEUS-zanger Tom Barman in de rockjazzgroep TaxiWars.

Suspended (live at Flagey) is een groots en meeslepend werkstuk. Gedreven op drive en groove in een groots klinkend, magnifiek gearrangeerd geheel waarin elke muzikant de ruimte krijgt zijn talenten te laten horen. Met bandleider en componist Antoine Pierre als grote held daar groot tussen in. – writteninmusic.com

Het is duidelijk dat ze stuk voor stuk op de juiste manier onder hoogspanning stonden en zichzelf wilden overtreffen. Continu gebeurt er wat. Elke zet, elke verschuiving beschrijven heeft geen zin. Dit is een luistertrip die best te genieten valt zonder gedetailleerde handleiding. Een heuse “soundcloud” op zich. – jazzenzo.nl

Antoine Pierre drums, Jean-Paul Estievenart trompet, Ben van Gelder altsax, Reinier Baas gitaar, Jozef Dumoulin toetsen, Félix Zurstrassen basgitaar, Frédéric Malempré percussie

Kees-Luc Simons