Raad stemt over nieuwe plannen, jij mag ook iets zeggen

Komende zomer stemt de Tilburgse gemeenteraad over de zogenaamde ‘perspectiefnota’. Een document vol nieuwe plannen voor Tilburg. Tilburgers krijgen inspraak in waar het geld naartoe moet en welke plannen en maatregelen er nodig zijn in de stad.

De Tilburgse raad blikt met de perspectiefnota vooruit op volgend jaar. De perspectiefnota is een soort voorproef op de officiële plannen voor de stad. In de perspectiefnota staan uitdagingen en bovendien wordt uitgelegd waar meer geld naartoe moet en waar aandacht aan besteed moet worden.

Uitdagingen
Eén van de uitdagingen voor Tilburg ligt in de opvang van vluchtelingen. Het kabinet verwacht een groei van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt in Nederland. In Tilburg ligt er dan ook een grotere opgave in het opvangen van vluchtelingen het komende jaar.

Dat komt ook door de druk bij vluchtelingenopvang Ter Apel. De overheid stelde vorig zomer al dat elke veiligheidsregio zo’n 2.450 asielzoekers moet opvangen. In de nota is te lezen dat Tilburg het komende jaar waarschijnlijk 900 vluchtelingen moet opvangen.

Op veel plekken worden op dit moment huizen en appartementencomplexen gebouwd. Tilburg moet 25.000 woningen bouwen om iedereen een thuis te kunnen bieden. Toch zijn er zorgen: materiaalkosten stijgen en er is nog altijd krapte op de arbeidsmarkt. Dat zorgt ervoor dat er langzamer of misschien zelfs minder gebouwd gaat worden.

Bovendien zorgt de stikstofcrisis wellicht ook voor een rem op ontwikkelingen in de stad. Al is nog niet duidelijk welke bouwplannen precies vertraging kunnen gaan oplopen.

Kansen
Naast bovenstaande uitdagingen maakt de stad veranderingen door op het gebied van verduurzaming. Tilburg wil dat meer inwoners gebruik maken van het openbaar vervoer, vaker de fiets pakken of een deelscooter of -auto pakken.

Veiligheid is ook een belangrijk punt voor de gemeente. Er lopen meer handhavers rond in wijken, de gemeente investeert in cameratoezicht en zorgt bijvoorbeeld voor een vuurwerkvrij oud en nieuw.

Het aanbod aan cultuur en evenementen wil de gemeente ook verder uitbreiden. Vooral in de Spoorzone zijn daarvoor kansen, aldus de gemeente. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw ‘cultuurplan’. Hierin staan besluiten over subsidiebedragen voor cultuur en ondersteuning aan kunst en initiatieven.

Spreektijd inwoners
Voordat er officieel gestemd gaat worden over de nieuwe plannen, kunnen inwoners ook iets inbrengen. Dit kan op maandag 3 juli om 19.00 uur in het stadhuis, tijdens de raadsvergadering. Insprekers krijgen maximaal vijf minuten spreektijd om te praten over wat er beter kan in de stad. Aanmelden kan voor 1 juli via raadsgriffie@tilburg.nl.

Edita Saakian