PvdA en GroenLinks willen dat mensen in de bijstand meer geld kunnen ontvangen

Stockafbeelding | Foto: Pixabay.com

De PvdA en GroenLinks in Tilburg willen dat er een hoger limiet komt op het bedrag dat iemand in de bijstand mag ontvangen als gift. Op dit moment is dat 1200 euro per jaar, maar hier moet volgens de partijen 600 euro bij. Deze maatregel op korte termijn zou een heel stuk stress wegnemen, aldus de fractievoorzitter van de PvdA. Om te kijken wat er mogelijk is, stelden de partijen vragen aan het college.

In Arnhem en Amsterdam is de verhoging van het zogeheten ‘giftenlimiet’ al aangekondigd. In de huidige energiecrisis is alles duurder geworden en daarom willen raadslid Dwayne Heuvelmans en fractievoorzitter Stefan Jansen ook zo’n verhoging. Dat zou betekenen dat mensen 600 euro per jaar meer mogen ontvangen zonder dat dit op hun uitkering wordt ingehouden.

Minder stress
De verhoging van het ‘giftenlimiet’ moet ervoor zorgen dat mensen minder stress ervaren en makkelijker geld van anderen aannemen. Alles wat je te veel ontvangt, wordt namelijk ingehouden op je uitkering en deze druk zorgt voor stress.

De fractievoorzitter van de PvdA vindt het belangrijk dat mensen in de bijstand tegemoet gekomen worden in deze tijden waarin alles veel duurder geworden is. “Het is eigenlijk een beetje raar dat je wordt gestraft, omdat je geholpen wordt met bijvoorbeeld een tas boodschappen.”

Uiteindelijk moet het systeem volgens de fractievoorzitter op de schop, maar dat gaat nog erg lang duren. “Daarom willen wij een verhoging van het limiet om mensen een beetje ademruimte te geven. Dat is veel logischer.”

Gesprek met Amsterdam en Arnhem
Wethouder Esmah Lahlah reageerde positief op de vragen van de fractieleden. Ze gaat in gesprek met de gemeente Arnhem en Amsterdam om te kijken hoe zij dit gedaan hebben. “Het kan heel snel dus en het is goed als de wethouder even gaat navragen wat voor haken en ogen eraan zitten”, stelt Jansen.

Pieter Soethout