Conductrice Priscilla loopt 521 km tegen geweld op de werkvloer: ‘Mensen verklaren me voor gek’

Priscilla van Barlingen met haar dochter
Priscilla van Barlingen met haar dochter (Bron: Omroep Tilburg)

Priscilla van Barlingen (40), hoofdconductrice bij de NS, is vandaag op station Tilburg aangekomen tijdens haar indrukwekkende wandeltocht van Den Helder naar Den Haag Centraal. Met deze tocht, waarbij ze zo’n vijfhonderd kilometer aflegt van 24 juni tot en met 14 juli, vraagt Priscilla aandacht voor het geweld waar zij en haar collega’s regelmatig mee te maken hebben op de werkvloer.

Samen met haar dochter legde ze de tocht van 25 kilometer van Den Bosch naar Tilburg af. Bij aankomst op station Tilburg wordt ze met luid gejuich ontvangen door het NS-personeel. “Welkom, wat ben je goed bezig,” zegt een van haar Tilburgse collega’s. “Mensen verklaren me ook voor gek, hoor,” vertelt Priscilla lachend.

In 2023 moest de NS maar liefst 13.000 keer de politie inschakelen vanwege incidenten. Priscilla hoopt met haar actie een verandering teweeg te brengen en meer bewustzijn te creëren rondom de veiligheid van NS-personeel. Als hoofdconductrice maakt Priscilla regelmatig geweld mee tijdens haar werk.

“Hij zette mijn hand en pols klem”

Priscilla vertelt dat haar dieptepunt een fysiek incident was waarbij ze een gekneusde hand en pols opliep. Dit gebeurde toen ze een persoon controleerde die geen vervoerbewijs kon tonen.

“Diegene zei dat zijn bewijs tussen de stoel en de treinwand was gevallen. Ik wilde graag helpen, dus reikte ik mijn hand naar het vervoerbewijs. Toen zette hij mijn hand en pols met harde kracht klem en bleef zo hard doordrukken dat ik letsel opliep. Achteraf bleek het kaartje oud en ongeldig te zijn. De man is nooit gepakt.”

Een andere keer werd ze geduwd door een persoon die zijn identiteitsbewijs niet wilde tonen. ‘’Gelukkig vangt de NS haar werknemers goed op. Ik heb de mooiste baan die er is en ik wil dat dat zo blijft.”

‘’Er wordt altijd wel naar je gescholden’’

Er zijn vorig jaar 1042 gevallen van agressie tegen spoorpersoneel gemeld, acht procent meer is dan in 2022. “Voor elke melding loop ik vijfhonderd meter, wat in totaal 521 km is.” Priscilla geeft aan dat ze normaal gesproken geen wandelaar is. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zwaar is. Maar ik doe dit voor een goed doel.”

Priscilla geeft aan dat de meeste meldingen van agressie voortkomen uit twee taken die het treinpersoneel moet verrichten. “Bij de controle van vervoerbewijzen en het handhaven van onze huisregels krijgen we het meeste te verduren.” Ze vertelt dat ze dagelijks te maken heeft met verbaal geweld. “Er wordt altijd wel naar je gescholden. Soms krijg je scheldwoorden met kanker te horen, dan ben je een kutwijf, en uiteindelijk word je als vrouw altijd voor hoer uitgemaakt.”

Wandelroute

Priscilla heeft alles zelf betaald, geen sponsors aangenomen, en de afstand tijdens haar vakantieperiode afgelegd. “Dat geld en die tijd investeer ik in het welzijn van mijn collega’s”, vertelt ze. De actievoerster loopt met de slogan: ‘Agressie spoort niet’. Haar wandelroute is te volgen via haar blog.

LEES OOK:
Rachel over geweld en agressie in het OV: ‘Heeft me diep geraakt’

Eline Smits