Primeur met doventolk op afstand in Tilburg mislukt

De poster met QR-code op een van de stemlocaties in Tilburg.

De gemeente Tilburg heeft dit jaar hard haar best gedaan om alle stembureaus zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo zijn er stembureaus speciaal ingericht voor mensen die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen gebruik maken van een soundbox en een stembiljet in braille, maar ook voor het eerst van een live-verbinding met een doventolk op afstand. Het laatste zorgde voor de nodige problemen.

Geschreven door: Sita Kengen en Quinty van Gijn

Toegankelijk Tilburg heeft een afspraak met de gemeente Tilburg om bij elk stembureau een poster met QR-code te hangen. Toen vanochtend zo’n code getest werd, werkte deze niet. Er kon geen verbinding met een doventolk op gang gebracht worden. De gemeente Tilburg heeft Tolkcontact, de organisatie die zich aanbood om landelijk alle stembureaus te voorzien van een doventolk, gecontacteerd over het probleem. Zij waren niet te bereiken. Waar het mis gaat, is dus nog niet bekend.

Om een QR code te kunnen scannen, moet je een mobiel apparaat meenemen naar de stemlocatie. Dat stond niet expliciet vermeld op de site van de gemeente Tilburg of op de site van Toegankelijk Tilburg. Francis Meulendijks, directeur van de stichting, neemt dit voor de volgende keer mee om mensen nog beter te kunnen informeren.

Voor iedereen toegankelijk
Omdat Tilburg zo ver is op het gebied van toegankelijkheid bij stemmen, zijn er ook mensen die speciaal een stempas aanvragen om hier te mogen stemmen. Zo meldt Francis dat ze hier ook aandacht aan heeft besteed. “Wij hebben dit gepromoot en toeteren daar heel hard over dat toegankelijkheid met stemmen hier in Tilburg zo goed geregeld is.” De gemeente laat duidelijk blijken dat zij het heel belangrijk vindt dat iedereen zijn stemrecht kan benutten.” 

Chris Liebregts, Tilburger in hart en nieren, was woensdag bezig om alles bij de toegankelijke stembureaus in goede banen te leiden. Bij de Schouwburg hebben woensdag vijf mensen gestemd door middel van braille. Ook gebruikte een persoon de soundbox, die de partijen en kandidaten hardop voorleest.

LEES OOK:
Esmah Lahlah stemt in Tilburg: ‘Wij worden de grootste’
Meer toegankelijke stemlocaties in Tilburg voor mensen met een beperking

Omroep Tilburg