Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Meer toegankelijke stemlocaties in Tilburg voor mensen met een beperking

Iedereen van 18 jaar en ouder met de Nederlandse nationaliteit mag woensdag 22 november stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Tilburg zijn er dit jaar 79 stemlocaties en ten opzichte van vorig jaar zijn er meer stembureaus voor mensen met een beperking.

Geschreven door Luna Kaleas

In 2022 konden blinden of slechtziende mensen stemmen bij de Schouwburg. Dit jaar zijn dit in Tilburg zes verschillende stemlocaties met elk een andere tijd:

  • Theatercafé Schouwburg- centrum: 07:30 – 10:30 uur
  • Reyshoeve- Reeshof: 11:00 – 12:30 uur
  • Duynsberg- Tilburg West: 13:30 – 14:30 uur
  • Heikant- Noord: 15:00 – 16:30 uur
  • Eijkenhuis- Berkel-Enschot: 18:00 – 19:00 uur
  • Leyhoeve- Zuid: 19:30 – 21:00 uur

In het stemhokje wordt gebruik gemaakt van een soundbox, die de partijen en kandidaten voorleest, maar ook uitlegt hoe het stembiljet ingevuld kan worden. Over het stembiljet ligt een stemmal. Dit is een houten bord met gaatjes, waardoor de stemmer kan voelen waar hij of zij het bolletje naar keuze kan invullen.

Niet alleen voor mensen die slechtziend zijn, neemt de gemeente maatregelen. Voor slechthorenden is er op ieder stembureau een qr-code. Wanneer je die scant, start je een live-verbinding met een gebarentolk. Door deze code te scannen wordt een live-verbinding met een gebarentolk gestart.

Toegankelijkheid
Alle stemlocaties in Tilburg zijn geopend van 07:30 tot 21:00 uur, met uitzondering van de locatie bij het Centraal Station. Deze is eerder toegankelijk, namelijk van 06:30 tot 21:00 uur. Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk. Wanneer alleen naar het stembureau gaan niet mogelijk is, kan de stemtaxi gereserveerd worden.

De gemeente heeft ook dit jaar weer een druktemeter, waarbij je de drukte per stemlocatie kan inzien. Elk uur wordt dit bijgewerkt en zo moeten lange rijen voorkomen. De druktemeter kun je vinden op de interactieve kaart van de gemeente met alle stemlocaties.

LEES OOK:
Ook Tilburgers met een beperking kunnen gaan stemmen

Omroep Tilburg