Piushaven autoluw? Enquête voor bewoners en bezoekers

De Piushaven bij zonsondergang | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De gemeente wil weten wat bewoners en bezoekers vinden van de afsluiting van de Piushavenkade. Die afsluiting is bedoelt voor gemotoriseerde voertuigen. Vanaf 16 september tot 19 september lopen enquêteurs door de haven om die ervaringen te verzamelen.

We nemen de resultaten mee naar meer meer plekken in Tilburg – Gemeente Tilburg

Cityring
Dit voorjaar is besloten een deel van de route via de Havendijk, Piushaven en Koopvaardijstraat af te sluiten in het weekend. Dit om de weg vrij te maken voor wandelaars, fietsers en terrassen.

De resultaten uit het onderzoek zijn niet alleen bedoeld om inzicht te geven in de beleving van de Piushaven met en zonder afsluiting: “De resultaten van de enquête kunnen we meenemen in het ontwerp van andere plekken in Tilburg”, vertelt een woordvoerder van gemeente Tilburg. “De enquête moet een beeld geven van hoe Tilburgers denken over een autoluwe binnenstad in het weekend. Eén van de plekken waar we de resultaten voor kunnen gebruiken is voor de herinrichting van de cityring”.

Eerder werd een plan voorgesteld voor het terugdringen van het aantal auto’s op de cityring. Het aantal auto’s die per dag over de cityring rijden is nu nog 18.000. Dat aantal gaat naar 8000.

Omleiding
Of het ‘experiment’ bij de Piushaven werkt om de drukte tegen te gaan is nog niet duidelijk. Auto’s moeten op dit moment omrijden waardoor op andere plekken in Tilburg meer auto’s rijden. “De enquête heeft niet zozeer te maken met het verkeer. Het is natuurlijk zo dat de drukte op andere plekken kan toenemen, maar de enquête gaat voor nu alleen om de beleving van de inwoners, bezoekers en dagjesmensen die bij de Piushaven zijn”, aldus de woordvoerder.

Het tijdsvenster van het onderzoek is breed ingestoken om een mix te krijgen van de doelgroepen die rondom de Piushaven zijn.

Edita Saakian