Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Vaccinatiegraad Tilburg lager dan omliggende dorpen

Uiteraard neemt de GGD maatregelen om iedereen op een veilige manier te kunnen ontvangen voor de HPV-vaccinatie. Ze houden zich aan de richtlijnen van het RIVM, zodat de vaccinatie veilig uit te voeren is.
Foto: Karolina Grabowska / Pexels

De vaccinatiegraad in Tilburg ligt tussen de 60% en 74%. Dat is net wat lager dan in omliggende dorpen, als Loon op Zand en Oisterwijk. Ook ligt het percentage in Tilburg net wat onder het landelijke gemiddelde van 77% volledige vaccinatie.

NU.nl heeft, aan de hand van de laatste RIVM-cijfers, een kaart gemaakt waarop de vaccinatiegraad per gemeente kan worden gezien. Er kan geen exact percentage worden gegeven, maar alleen een bepaald bereik. Ook worden alleen de volwassenen meegenomen in de cijfers. Jongeren onder de achttien, die wel volledig zijn gevaccineerd, worden niet meegerekend.

Niet iedereen meegeteld

Mensen die twee keer geprikt zijn of één keer met Janssen worden gezien als volledig gevaccineerd. Wie één coronaprik gehad heeft, omdat hij eerder positief getest heeft op het virus, wordt door de overheid gezien als volledig gevaccineerd. Toch worden zij in deze statistieken niet meegerekend.

Schiermonnikoog is de gemeente met de hoogste opkomst voor het coronavaccin. Daar kwam namelijk tussen de 90% en 94% van alle volwassenen voor een prik naar de GGD. In Urk was de opkomst het laagst. Tussen de 20% en 39% van de mensen is hier volledig ingeënt.

Nog niet hoog genoeg

Demissionair minister Hugo de Jonge was begin september te gast bij EenVandaag. Hier zei hij dat we nog niet tevreden kunnen zijn. ‘Bijna twee miljoen mensen heeft geen immuniteit opgebouwd. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de zorg weer overbelast raakt. De vaccinatiegraad moet door de 90% heen.’

Pieter Soethout