Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Peter Maes wil passie en beleving zien bij Willem II

Peter Maes voor het eerst op het trainingsveld bij Willem II (foto: Willem II)

Een dag voor de wedstrijd van afgelopen zondag kondigde Willem II de komst van Peter Maes aan. De Belgische trainer zat al op de tribune tegen Cambuur en heeft maandagmorgen voor het eerst met zijn nieuwe ploeg getraind. “Ik wist onmiddellijk dat ik me hier thuis zou voelen.”

Waar Peter Maes voor de Willem II supporter misschien nog onbekend is, heeft hij in België een grote naam. Voor het persmoment geeft een journalist van de Belgische krant Het Belang van Limburg aan dat hij een trainer is die iedere club in de middenmoot wel wil hebben. Ook clubs die in november ineens zonder trainer zaten door tegenvallende resultaten klopten vaak bij Maes aan.

In het seizoen 2018/2019 stond Lommel SK er slecht voor, maar onder leiding van de Belgische trainer ontliep de club degradatie. Daarvoor wist hij de Belgische beker ook al twee keer te winnen met KSC Lokeren. Dat zijn dan ook meteen de prestaties waar hij het meest trots op is.

Volkse familieman
Naar eigen zeggen is Maes een echte familieman en houdt hij van het volkse. “Ik heb gehoord en gezien dat Willem II toch wel een volksclub is met supporters die er veel om geven. Daar hou ik van, want zo ben ik ook. Ik wist onmiddellijk dat ik me hier thuis zou voelen.”

Toch geeft hij ook toe dat het wel even schakelen is. “Ik heb twee jaar geen club getraind en daarom is het ook wel weer een beetje wennen. Gelukkig heb ik veel ervaring en daardoor gaat veel ook weer vanzelf. Ik heb al beelden gekeken van veel spelers en vanochtend voor het eerst getraind.”

Passie en beleving
Tijdens zo’n training verwacht Maes twee hele belangrijke dingen. “Passie en beleving. Die dingen heb ik op het trainingsveld ook wel gezien. Toch komt dat in de wedstrijden wat minder naar voren. Passie en beleving op het veld zorgen voor strijd en intensiteit. En dat zie ik ook als een kwaliteit.”

Verder houdt de trainer van een goede organisatie. “Ik ben vroeger zelf keeper geweest, dus ik hou niet van tegendoelpunten. Maar ik vind dat we dominant moeten spelen en de baas moeten zijn in ‘eigen kot’. Wanneer dat lukt, kunnen we winstreeksen neer gaan zetten en dan denk ik dat er genoeg kans is op promotie.”

Want promoveren zou volgens de nieuwe trainer van de Tricolores de doelstelling moeten zijn van elke trainer in de KKD. “Iedere trainer zou in de Eredivisie moeten willen spelen. Uiteindelijk is dat dan ook de doelstelling.”

Koning Willem II stadion
De nieuwe oefenmeester van Willem II geeft aan het trainersvak gemist te hebben. “Heel je leven bestaat uit voetbal en dat heb je dan twee jaar niet meer. Ik kijk er weer naar uit.” Waar Maes ook naar uitkijkt, zijn de wedstrijden in het Koning Willem II stadion. “De supporters nemen de spelers mee in de strijd. Dat is geweldig, maar ik vind eigenlijk dat dit andersom moet. De spelers moeten strijd leveren en daarin de supporters op sleeptouw nemen.”

LEES OOK:
Onmachtig Willem II verliest met 1-0 van Cambuur Leeuwarden
Reinier Robbemond per direct ontslagen als trainer Willem II
Witte rook aan de Goirleseweg; Peter Maes nieuwe hoofdtrainer Willem II

Pieter Soethout