Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Patiënt gebaat bij aanbrengen van ‘rijstkorrel’ in een tumor

Als eerste ziekenhuizen hebben het JBZ in Den Bosch en het ETZ in Tilburg een nieuwe lokalisatie-techniek gebruikt bij borstsparende operaties. Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten volgens het ETZ patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd.
Chirurg Patricia Jansen toont het magneetzaadje ter grootte van een rijstkorrel | Foto: ETZ

TILBURG – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt bij borstsparende operaties. Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker, zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten volgens het de ziekenhuizen van nu af aan patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, met betere cosmetische resultaten.

De radioloog brengt met een naald op de plek van de tumor een magnetische marker aan, op de millimeter nauwkeurig. Patricia Jansen (ETZ) en Maud Bessems (JBZ), chirurgen die de operaties uitvoerden, zijn enthousiast over de nieuwe methode. “Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de chirurg. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje, dat er dus uitziet als een soort ‘rijstkorrel’, maakt. We kunnen daardoor met nog kleinere littekens volstaan en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”

Minder stress

Bovendien is de rijstkorrel ofwel marker heel ruim van tevoren te plaatsten, tegelijk met een andere afspraak. Dit in tegenstelling tot de draad, die men de dag voor de operatie dient te plaatsen. Jansen: “Deze nieuwe methode geeft minder stress en belasting rondom de dag van de operatie. Voor de patiënt heel fijn, want het is natuurlijk een heel spannende, emotionele tijd.”

Klinische studie

De Pintuition is een precieze en gebruiksvriendelijke vinding van een Eindhovens bedrijf. Om deze te testen is het voorbije jaar in samenwerking met het JBZ in Den Bosch een klinische studie uitgevoerd. Daaruit bleek dat de methode veilig is en presteert zoals bedoeld voor patiënten met borstkanker. Maud Bessems, chirurg en leider van het onderzoek: “De afgelopen jaren werkten wij in het JBZ met radioactieve zaadjes voor de lokalisatie van tumoren. De strikte regelgeving brengt een flinke belasting met zich mee voor de patiënten en het Borstcentrum. De vinding heeft, net als radioactieve zaadjes, de voordelen van draadloze lokalisatie, maar dan zonder de radioactieve belasting.”

Waarde toevoegen

Bram Schermers, die Pintuition ontwikkelde in het Antonie van Leeuwenhoek en medeoprichter is van het Eindhovense bedrijf achter de vinding: “Met steun van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben we dit systeem ontwikkeld. Het is geweldig om te zien dat iets dat heel klein begon, nu dus al in de praktijk is toegepast. Ik ben heel trots dat ziekenhuizen en patiënten hier nu de vruchten van plukken. Dit is echt een heel belangrijk moment voor ons bedrijf.”

Kees-Luc Simons