Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Oude restauratiewagon vindt nu een thuis in het Spoorpark

Vanaf donderdag 8 oktober staat er een oude restauratiewagon op de rails in het Spoorpark. Het rijtuig uit 1932 stond jarenlang opgeslagen in Tilburg en is nu overgedragen aan Stichting Stadscamping.
Het plaatsen van de restauratiewagon | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Vanaf vandaag staat een oude wagon uit 1932 in het Spoorpark. Het rijtuig stond jarenlang opgeslagen en hoort tot de laatste serie ‘blokkendoos’ rijtuigen. De wagon is overgedragen aan Stichting Stadscamping Tilburg en gaat gebruikt worden als nieuwe luxe verblijfsplek in het Tilburgse park.

Vanaf donderdag 8 oktober staat de oude restauratiewagon op de rails in het Spoorpark. Het rijtuig uit 1932 stond jarenlang opgeslagen in Tilburg en is nu overgedragen aan Stichting Stadscamping. De wagon is volledig gerestaureerd en klaargestoomd voor gebruik. Deze hoort nu bij de camping en gaat gebruikt worden als luxe verblijfsplek om er te kunnen overnachten.

De restauratiewagon is volledig vrij gemaakt van asbest en Chroom6, heeft ondertussen een nieuw waterdicht dak gekregen en is terug naar de originele groene kleur geverfd. Het voertuig stond voorheen opgeslagen in de Polygonale Loods in de Spoorzone. Daarna is de wagon verhuisd naar de parkeerplaats naast het UWV en hier is het voertuig gerenoveerd. Nu de restauratiewagon in het Spoorpark staat, komen de ramen erin. Vrijwilligers gaan aan de slag en werken eraan door tot de wagon geheel en al klaar is voor gebruik.

Aan het begin van de middag stond de wagon op zijn plek | Foto: Omroep Tilburg
Blokkendoos uit 1932

De oude wagon was sinds 1978 een stoomtrein die dienst deed bij de SGB (Stoomtrein Goes-Borsele) en staat sinds september 2014 hier in Tilburg. Hier heeft deze opgeslagen gestaan en in die tijd vonden daklozen onderdak in een deel van de wagon. Het rijtuig is in 1932 gebouwd, maakte deel uit van de laatst gebouwde serie ‘blokkendoos’ rijtuigen en is nu de nieuwe eyecatcher van het Spoorpark. 

Janneke Timmermans