Groot wandkunstwerk is onthuld op basisschool De Bloemaert

TILBURG – Basisschool De Bloemaert had vandaag de officiële onthulling van een kunstwerk dat te zien is op twee wanden van de school. Het kunstproject is ontworpen en gemaakt door het BIK Collectief. Dat deden ze in samenwerking met kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool.

De oud-directeur van De Bloemaert en de cultuurcoördinator wilden graag zichtbaar maken waar de school voor staat. Toen hebben ze Hjalmar van den Akker, Sanne Gebroers en Maaike Maas van stichting BIK Collectief gevraagd om een wandkunstwerk te ontwerpen en te maken. Zij zijn al jaren betrokken bij de cultuureducatie van de school.

Symbolen

Het ontwerp van Van den Akker is geïnspireerd op het logo en het schoolplan van De Bloemaert. Alles wat te zien is heeft een symbolische betekenis voor de school. Boven de hoofdingang is op een zebrapad de schoolcarrière van de leerlingen weergeven in pictogrammen. Van jonge spelende kinderen die onderaan staan tot leerlingen die klaar zijn voor de middelbare school bovenaan. Het zebrapad staat ook symbool voor veiligheid, je houden aan afspraken en vertrouwen in elkaar. Er zijn kleine lampjes in de lampen gemaakt om te laten zien dat je van idee naar idee kunt springen. En dat staat dan weer voor problemen oplossen en creatief denken.

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 hebben meegeholpen met schilderen van de houten panelen en hebben ook tekeningen gemaakt die in hersenen zijn te zien van een jongens- en een meisjeshoofd. Het wandkunstwerk is volgens De Bloemaert een mooie bekroning van de jarenlange samenwerking tussen de basisschool en het BIK Collectief.

Malou den Ouden