Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bewoners noodopvang in Goirle openen de deuren voor dorpsgenoten

De ingang van de crisisnoodopvang in Goirle (foto: Ritchie van Rijswijk)

De bewoners van de crisisnoodopvang aan de Tilburgseweg in Goirle hebben de deuren geopend voor dorpsgenoten. De gemeente en het Rode Kruis hielpen mee bij de organisatie. De mensen, die vluchtten uit verschillende landen, gingen in gesprek met hun dorpsgenoten en deelden zelfgemaakte hapjes uit. Daarna konden er ’s avonds twintig mensen mee-eten.

De mensen uit Goirle waren vanaf drie uur ’s middags welkom om kennis te maken met de bewoners van het oude missiehuis aan de Tilburgseweg. Ook ’s avonds na het diner was er nog de mogelijkheid om langs te komen.

Rondleiding door het gebouw
De aanwezigen kregen een rondleiding door het gebouw. “De bewoners zijn voor het eerst pas echt geland”, vertelt een medewerker van het Rode Kruis. “Hiervoor verhuisden ze van sporthal naar sporthal. Naar die situatie gaan ze in ieder geval niet terug.”

Tijdens de rondleiding liepen de omwonenden binnen bij een les Nederlands. Marcel van het Rode Kruis gaf zelf toe dat het er wel een beetje uitzag alsof het in scène gezet was. Hij verzekerde iedereen er van dat dit niet het geval is, want er wordt vier dagen per week Nederlandse les gegeven. De bewoners hadden dan ook een Nederlandse boodschap voor de aanwezigen. In koor zeiden ze: “Welkom in ons huis. Fijn dat we hier kunnen wonen.”

Veel aanwezigen
Er was grote interesse vanuit het dorp, want in totaal kwamen er meer dan 170 mensen op af. Wat ze vooral wilden was het kennismaken en praten met de bewoners. En die interesse was wederzijds, vertelt een woordvoerder van de gemeente Goirle. “Er was sprake van wederzijdse nieuwsgierigheid. Daarom is het goed dat we dit Open Huis organiseren.”

Na de rondleiding deelden de bewoners zelfgemaakte hapjes uit en gingen ze met de dorpsgenoten in gesprek. Sommige deden dit al in het Nederlands, want op deze manier kunnen ze ook oefenen, vertelt een van hen.

Onzekerheid bij bewoners
Tot 1 mei blijft dit in ieder geval het onderkomen voor de bewoners. Een paar mensen uit Goirle geven aan dat ze hopen dat hun verblijf wordt verlengd. “Er hangt dus nog wel iets boven het hoofd van de bewoners”, vertelt Marcel van het Rode Kruis.

Pieter Soethout